Wykonanie
Ryby przygotowane na parze czy w piekarniku nie wymagają rekomendacji ,a ich główny walor to świeżość soczystość. Oprócz tego możemy
rybę podać w trochę ekstrawagancki sposób.Składniki:
Pstrąg,
zioła,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
masło .
Pstrąga oczyścić ,usunąć kręgosłup i ości, skropić
cytryną, natrzeć
ziołami i posolić. Zostawić na 30min.Przeciąć
pstrąga tak, aby otrzymać 2 płaty, ale nie przecinamy do końca ogona, zatrzymać się około10 cm przed.
Rozłożyć płaty na prawo i lewo od ogona-masztu. Następnie ustawić pławy, czyli zrolować płaty do sterczącego ogona-masztu.Druga wersja, rolujemy od ogona do głowy.Na każdą pławę położyć kawałek
masła. Taki mini katamaran ułożyć w rękawie i piec 20 min w temp.180stop.Serwować z sosem
cytrynowym.Tak z ciekawości: która wersja podoba się bardziej, ta z ogonkiem czy tak z główką?