Danie proste, szybkie, a ciekawa kompozycja z jajkiem i pietruszką smakuje wybornie.Pstrągów generalnie nie należy zbyt długo smażyć czy zapiekać, aby nie straciły swoich walorów smakowych.Pstrąg to ryba delikatna i prawie beztłuszczowa.1 pstrąg1 jajko ugotowane1 łyżka pietruszki lub mieszanych ziół1 łyżka masłasok z cytrynysól, pieprzUmyte, osuszone filety skropić cytryną i pozostawić na chwilę.Jajko posiekać i zmieszać z pietruszką ,masłem, solą i pieprzem do smaku.Na filety nałożyć masę jajeczną i zwinąć. Spiąć wykałaczką ,aby się nie rozwijały.Na wierzchu położyć kawałek masła.Piec w temp.180stop.10-12 min,zależy to od grubości ryby.Potrawa może być serwowana jako danie obiadowe i jako elegancka przystawka.Kieliszek białego wina nie zaszkodzi.