Białe wino

nazwa

Białe wino jest sfermentowanym sokiem z winogron. Jego powstawanie jest zupełnie inne niż w przypadku wina czerwonego. Tutaj również zachodzi swego rodzaju paradoks, który wyznacza wytyczne co do precyzyjnego określenia kolorytu białego wina. Mianowicie im jest ono bardziej przezroczyste tym bardziej białe. Idealnym gatunkiem białego wina pod względem barwy jest wino produkowane ze szczepu Sauvignon Blanc. Pozostałe przybierają różne odcienie od żółtego przez różowy, a nawet zielonkawy. Owoce muszą być pozbawione pestek oraz szypułek, aby wyciskany sok miał jak najbardziej przezroczysty kolor. Tak wyciśnięty sok jest przechowywany przez okres od 12 do 48 godzin. Kolejnym etapem jest fermentacja, która zawsze następuje po fazie tłoczenia. Ostatnim krokiem jest przefiltrowanie wina oraz rozlanie go do butelek.

Historia

Białe wino wyrabiano już w czasach Starożytności. Od tamtego momentu napój winny był ciągle udoskonalany. W zależności od tego jakie szczepy winogron używano do produkcji białego wina, uzyskiwano charakterystyczne walory smakowe i aromatyczne.

Pochodzenie

Największymi producentami białego wina są przede wszystkim Węgry, Niemcy, Włochy, Francja oraz Bułgaria.

Zastosowanie

Białe wino podawane jest w szczególności do potraw rybnych, z owoców morza a także drobiowych. Idealnie nadaje się do konsumpcji przystawek przygotowanych z wędlin oraz młodych serów. Posmakować białego wina można jeszcze przed zjedzeniem posiłku. Dlatego też istnieje zasada, aby podawać wino białe przed winem czerwonym. Należy pamiętać o tym, że wino białe podaje się po uprzednim schłodzeniu do temperatury ok. 8-10 °C. Ważne jest również w jakich kieliszkach poda się wino. Koniecznie musi być on wykonany z czystego i przezroczystego szkła, by móc spokojnie podziwiać klarowność alkoholu. Wygląd kieliszka uzależniony jest od rodzaju wina. Białe zatem podaje się w niedużych kieliszkach w kształcie bombek. Kieliszki te z reguły są nieco niższe niż od tych, które podawane są do wina czerwonego.

Właściwości

Białe wino, ze względu na to, że nie podlega wcześniejszej fermentacji na skórkach, nie jest aż tak korzystne dla zdrowia jak wino czerwone. Za najbardziej zbawienne właściwości odpowiedzialne są flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniają i chronią układ odpornościowy. Wina bogate są w wapń, magnez, potas, a francuskie gatunki, nawet w żelazo. Alkohol zawarty w winie jest odpowiedzialny za zapobieganie palpitacjom serca. Dlatego jego picie powoduje ogólne rozluźnienie i odstresowanie. Jednak trzeba bardzo mocno uważać na korzystanie z walorów smakowych i leczniczych wina, ponieważ łatwo można przedobrzyć z ilością wina, a zbyt częste sięganie po napój alkoholowy może nawet działać uzależniająco.

Wartości odżywcze

Porcja: 246g Kalorie: 206 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów37 kcal

z białek0,58 kcal

z alkoholu168 kcal

Gęstość0,000246 g

Objętość237 g/m3

Food folate2,5E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Węglowodany9,4   g

Total Folate2,5E-06   μg

Cukier2,4   g

Białko0,172   g

A0   μg

B11,2E-05   mg

C0   mg

B60,000123   mg

E0   mg

B30,000266   mg

B120   μg

B23,7E-05   mg

B50,000111   μg

B90   μg

K9,9E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0,044   mg

Magnez0,025   mg

Potas0,175   mg

Sód0,012   μg

Wapń0,022   mg

Żelazo0,000665   mg

Cynk0,000296   mg

Fluor0,000498   μg

Mangan0,000288   μg

Miedź9,9E-06   μg

Selen2,5E-07   μg

Cholesterol0   μg