Wykonanie
O tym, że sushi można zrobić nie tylko ze specjalnego
ryżu, ale i z
kaszy,
pisałam na początku roku (jeśli umknął ci przepis na
kaszi z
wędzoną makrelą, to tutaj masz do niego link – klik).Niedawno zawijałam
maki z pieczonym
łososiem – aromatycznym, słodko-kwaśnym, z
imbirową nutą – i z
zielonymi szparagami. Wszystkie składniki można przygotować dzień wcześniej i sushi rolować tuż przed podaniem.To świetny pomysł na lekki i szybki, ale pełen wartości odżywczych obiad. W zależności od apetytów z podanych proporcji wychodzą 2 porcje obiadowe albo 4, które można potraktować jako przekąskę. U nas dzieciaki zjadły po 3
maki, z resztą rozprawiliśmy się z
Małżem. Zamarynowałam i upiekłam za to większy kawałek
łososia i to nim, z dodatkiem
szparagów, Człowiek Wyżerka i Panna Grymaśna zaspokoili swoje, nadwątlone upałem, apetyty.
Składniki (2-4 porcje):200 g
kaszy jęczmiennej perłowej (mazurskiej)300 g fileta z
łososia (gruby płat, najlepiej
polędwica)4 duże arkusze
nori12 cieniutkich
zielonych szparagów4 łyżki
sezamuwasabi (opcjonalnie)
sos sojowy do podaniamarynata do
łososia:2 łyżki
sosu sojowegosok z ½
cytryny1 łyżka płynnego
miodu1 czubata łyżeczka świeżego utartego kłącza
imbiru (można zastąpić płaską łyżeczką mielonego)zaprawa do
kaszy:2-3 łyżki
octu jabłkowego albo z
białego wina (
octu winnego max 2 łyżki)1 czubata łyżeczka
cukru½ łyżeczki
soliFilet z
łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pozbądź się resztek ości i pokrój filet na pasy o szerokości około 3 cm.Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj wszystkie składniki (
sos sojowy,
sok z cytryny,
miód i utarty
imbir). Marynatą posmaruj
rybę, odstaw na co najmniej 15 minut do zamarynowania, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztką marynaty i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.W międzyczasie
szparagi ugotuj na parze (powinny być jeszcze lekko chrupkie), a
sezam upraż na złoty kolor na suchej patelni, odstaw do ostygnięcia.Kawałki
ryby ostrożnie obtocz w sosie, który pozostał z pieczenia.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przesyp ją do miseczki, rozgarnij widelcem i zostaw do przestygnięcia.W niewielkim słoiczku przygotuj zaprawę: wlej
ocet, dodaj
cukier i
sól, energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą i polej letnią
kaszę. Dokładnie wymieszaj.Na specjalnej, bambusowej matce połóż arkusz
nori krótszym
bokiem do siebie i, delikatnie ugniatając, umieść na nim warstwę
kaszy grubą na około 1 cm, zostawiając 4 cm wolne na końcu
glonu.Na
kaszy, nie za blisko krawędzi, ułóż wałeczek z kawałków pieczonego
łososia,
szparagów i posyp go uprażonym
sezamem.Pomagając sobie
matką, ostrożnie
zwiń arkusz
nori, powoli i delikatnie dociskając składniki. Wolny koniec
glonu posmaruj odrobiną
wody i wasabi (opcjonalnie, ale nie warto z niego rezygnować – świetnie podkręca smaki).Po zwinięciu odstaw rulon spojeniem do dołu. Z każdym arkuszem postępuj analogicznie.Gotowe rolki pokrój na 6-8 równych kawałków – nóż powinien być bardzo ostry i dobrze jest zwilżyć go
wodą (krańcowe kawałki nie wychodzą tak ładnie i równo).Podawaj z
sosem sojowym.
Related Posts
Kaszi z
wędzoną makreląZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Łososiowo-
ogórkowe roladki z zielonych naleśników
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremOmlet ze
szparagami i
dymką (z piekarnika)