ßßß
Drapieżna ryba morska występująca w północnej części Oceanu Atlantyckiego, w rzekach Ameryki Północnej, w Morzu Białym, Morzu Północnym i Bałtyku. Formy słodkowodne tej ryby zamieszkują jeziora Ładoga i Omega. Na świecie występują cztery gatunki łososia: szlachetny, europejski, pospolity i atlantycki. Największe okazy dorastają do 150 cm długości i osiągają 24 kg masy ciała. W okresie tarła łosoś zmienia swoje środowisko z morskiego na słodkowodne – wpływa do rzek i na ich dnie składa ikrę. Larwy łososia rozwijają się przez ok 2-3 lata, a następnie dojrzałe osobniki udają się do mórz i żerują kolejne 2-3 lata. Po tym okresie osobniki udają się na tarło.
Łososia można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje pieczony, smażony, grillowany, gotowany na parze, wędzony, duszony, smażony saute, w galarecie, z rusztu, pieczony z sosem serowym czy tatarskim. Jego mięso można użyć do sporządzenia farszu czy pasztetu, dodać do sałatki czy na kanapkę. Łosoś nadaje się do przechowywania w postaci wędzonej, marynowanej czy konserwowanej. Warto spróbować przepisów a wykorzystaniem tej ryby: kotleciki łososiowe, pasta z wędzonego łososia, chowder łososiowo – pomidorowy, ciasteczka łososiowe z sosem tzatziki, jajecznica z wędzonym łososiem i koperkiem, jambalaya z owocami morza, lasagne z owocami morza, tymbaliki ze szpinaku i łososia, ziemniaki pieczone z wędzonym łososiem i koperkiem, farfalle ze szparagami i wędzonym łososiem itp Smak łososia doskonale podkreśla sos jogurtowo – koperkowy. z ogórkiem. Dobrze też jest doprawić ją jedynie solą, pieprzem, sokiem z cytryny czy dodatkowo posypać koperkiem.
Łosoś charakteryzuje się bladoróżowym i delikatnym mięsem. W kuchni zaliczany jest do ryb tłustych i mało ościstych. Mięso łososia zawiera bezcenne kwasy tłuszczowe typu: omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mają zbawienny wpływ na układ ruchu, szczególnie na stawy. Spożywanie ryby wspomaga również działanie układu nerwowego i mózgu. Kwasy omega-6 chronią przed zakażeniem ran i wspierają proces gojenia, natomiast omega-3 obniżają zawartość tłuszczu we krwi oraz usprawniają pracę serca i naczyń krwionośnych. Łosoś to bogate źródło witamin: B1, B2, B6, B12 oraz A, E i D. Ta ostatnia w połączeniu z wapniem i fosforem wzmacnia układ kostny. Jod reguluje prawidłowe działanie tarczycy, a potas obniża ciśnienie, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego. Ryba bogata jest również w inne minerały: magnez, selen, żelazo, cynk i fluor. Łosoś polecany jest chorym na cukrzycę.
Na rynku najczęściej można spotkać gatunki o pomarańczowym mięsie. Lista dostępnych, gotowych produktów z łososia jest dosyć obszerna. Do najpopularniejszych należą: tuszki z łososia, filety z łososia mrożone lub świeże, polędwica z łososia, kabanosy z łososia, dzwonka łososia luzem, kawiorowe perełki, tatar z łososia, ścinki mrożone z łososia ze skórą/bez skóry, głowy łososia mrożone, plastry wędzone z łososia, filet z łososia en croute, pasta z łososia, steki z łososia marynowane w ziołach itp.
Porcja: 55g Kalorie: 88 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z białek53 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5,5E-05 g
Objętość53 g/m3
Food folate7,8E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,4 μg
Tłuszcze wielonienasycone1,1 μg
Tłuszcz3,8 g
Tłuszcze nasycone0,829 μg
Węglowodany0 g
Total Folate7,8E-06 μg
Sacharoza0 g
Skrobia0 g
Glukoza0 g
Maltoza0 g
Fruktoza0 g
Galaktoza0 g
Cukier0 g
Białko0,013 g
Tryptofan0,142 g
Treonina0,565 g
Izoleucyna0,58 g
Leucine1 g
Lysine1,1 g
Metionina0,372 g
Cystyna0,13 g
Fenyloalanina0,495 g
Tyrosine0,437 g
Walina0,653 g
Arginina0,758 g
Histydyna0,362 g
Alanina0,764 g
Kwas asparaginowy1,3 g
Kwas glutaminowy1,9 g
Glicyna0,622 g
Prolina0,454 g
Seryna0,516 g
A2,3E-05 μg
B14,9E-05 mg
C0,000379 mg
D317 μg
B60,000257 mg
E0,000708 mg
Beta-Tocopherol2,8E-06 μg
Gamma-tocopherol1,1E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,0042 mg
B122,1E-06 μg
B29,6E-05 mg
B50,000508 μg
B90 μg
K9,2E-08 μg
Retinol2,3E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)72 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,782 mg
Omega-60,119 mg
Fosfor0,167 mg
Magnez0,02 mg
Potas0,211 mg
Sód0,163 μg
Wapń0,052 mg
Żelazo0,000394 mg
Cynk0,000369 mg
Mangan1,1E-05 μg
Miedź6,4E-05 μg
Selen2,1E-05 μg
Cholesterol0,03 μg
Objętość(ml)0 ml