Wykonanie
Ten przepis na smażonego
pstrąga jest banalnie prosty i niewiarygodnie pyszny za sprawą specjalnego sosu (nie mylić ze „specjalnym” sosem z dworcowych knyszarni :P). Cały jego sekret polega na tym, że bazą do niego jest
masło, na którym smażyła się wcześniej
ryba.
Masło klarowane przejmuje dużo smaku od delikatnie przyprawionego
pstrąga i tworzy z nim integralną całość.
Koperek nadaje lekkości a kremówka – znamion rozpusty 😉Przepis podpatrzyłam u mojej Mamy.
Składniki (dla 3 osób):3 sprawione
pstrągi2 łyżki klarowanego
masła200 ml kremówkipęczek
koperku (drobno posiekany)
sólpieprzmąka do obtoczenia ryb
Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz
solą, odstaw na kwadrans. Po tym czasie obtocz w
mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym
maśle przez około 5 minut z każdej strony*.Na patelnię i resztę tłuszczu, na którym smażyła się
ryba, wlej kremówkę i dodaj posiekany
koperek. Zagotuj, dopraw
solą i
pieprzem do smaku, następnie przelej do sosjerki i podawaj do
ryby. Smacznego!
*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką –
ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkośćRelated PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPstrąg smażony z
migdałamiSpaghetti z
łososiem w
sosie pomidorowo-
śmietanowymPstrąg łososiowy pieczony z
migdałamiPstrąg łososiowy pieczony z warzywami