ßßß
Składniki (4 solidne porcje):500 g makaronu spaghetti225 g tuńczyka w oliwie (może być trochę więcej)2 ząbki czosnku1 łyżka odsączonych i opłukanych kaparów8 filecików anchois (+oliwa ze słoiczka z filecikami)1 papryczka chili (mogą być 2 jeśli lubisz ostre)mały pęczek natki pietruszki15 czarnych oliwek bez pestek700 ml przecieru pomidorowego (albo 2 puszki krojonych pomidorów)1 cytrynaspora szczypta cynamonuZacznij gotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i równolegle zabierz się za przygotowanie sosu.Drobno posiekaj czosnek, chili i łodyżki natki. Na dużą patelnię wlej oliwę z tuńczyka, wrzuć wszystko, co przed chwilą siekałaś/łeś, kapary i fileciki anchois razem z oliwą. Smaż przez 2 minuty, rozdrabniając fileciki. Następnie dodaj tuńczyka i pokrojone na plasterki oliwki. Tuńczyka podziel na mniejsze kawałki, po czym oprósz całość solidną szczyptą cynamonu i zalej przecierem pomidorowym.Listki natki posiekaj z grubsza i odłóż na bok.Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj odrobinę wody na wypadek, gdyby trzeba było rozrzedzić sos.Spaghetti wrzuć na patelnię z sosem, skrop sokiem wyciśniętym z całej cytryny, posyp natką i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby podlej wodą z gotowania. Nakładaj porcje na talerze i podawaj.Potrawa nie wymaga doprawiania solą i pieprzem, bo ostrość gwarantuje chili a słoność w stopniu wystarczającym kapary i anchois.

Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiSałatka nicejskaSpaghetti z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowymWegetariańskie spaghetti alla bolognese z olejem rzepakowymTapenada z czarnych oliwek z czosnkiem niedźwiedzim