ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Szpinak

Szpinak

nazwa

Szpinak jest rośliną zaliczaną do warzyw liściowych. Roślina jednoroczna charakteryzuje się rozgałęzioną łodygą, która osiąga wysokość nawet do 50 centymetrów. Korzeń szpinaku ma kształt palowy i sięga nawet do prawie dwóch metrów (dokładnie 1,80 m} w głąb ziemi. Główny element szpinaku, czyli liście, które stają się coraz większe im wyżej się znajdują. Pną się od dołu łodygi ku górze. Liście są najczęściej koloru ciemnobrązowego i przybierają kształt owalny lub trójkątno strzałkowaty. W świecie kulinarnym są cenione przede wszystkim liście młode, które nie są aż tak twarde, a co za tym idzie również bardziej smaczne niż wyrośnięte liście.

Historia

Szpinak zwyczajny swoją ojczyznę ma w obecnym Turkiestanie, na terenie dawnej Persji. Około IX wieku dzięki Arabom warzywo trafiło do Hiszpanii. Jednak w innych krajach w Europie nie zyskał większej popularności. Wiek XIX był bardziej sprzyjający rozwojowi upraw szpinaku. Jednak prawdziwy przełom nastąpił dzięki amerykańskiej propagandzie warzywa, między innymi przy pomocy słynnych kreskówek.

Pochodzenie

W produkcji szpinaku bezwzględnie wiodą prym Chiny oraz Stany Zjednoczone. Jednak zaraz za nimi znajduje się Japonia, Turcja, Francja i Włochy.

Zastosowanie

Najczęściej stosuje się do potraw szpinak w postaci świeżej, konserwowej lub mrożonej. Świeży szpinak pozbawiony jest korzeni i kwiatostanu, dlatego można go dostać tylko w postaci pojedynczych liści lub rozetek. Przetarte liście, które są przyprawione solą kuchenną można przetrzymywać w opakowaniach hermetycznie zamkniętych nawet przez kilka miesięcy aż do roku. Taka forma szpinaku nazywana jest konserwową. Jednak nie należy zapominać o przechowywaniu go w niskich temperaturach brylujących powyżej zera, ale nie przekraczających 15 stopni Celsjusza. Mrożony szpinak, to najczęściej całe liście, wcześniej posiekane bądź przetarte. Warzywo dodaje się do makaronów, zup a nawet z jajecznicą. Szpinak najbardziej pasuje do wszystkich sosów śmietanowych, serowych, połączonych z bekonem lub anchois. Warzywo nada każdej potrawie nieco kwaskowaty ale za to delikatny smak i aromat.

Właściwości

Szpinak zwyczajny to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim wśród witamin najczęściej wymienia się: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, H oraz K. Z czego najwięcej w szpinaku jest witaminy C, bo aż około 80%. Składniki mineralne, które występują w szpinaku to: sód, jod, chlor, fluor, mangan, żelazo, kobalt oraz miedź i cynk. Nie powinno się zapominać o cennej luteinie i beta-karotenie. Osoby chorujące na wątrobę, nerki, reumatyzm lub artretyzm nie powinny jeść szpinaku. Dieta wegetariańska powinna być wzbogacona o szpinak, ze względu na bardzo dużą ilość białka w roślinie.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 20 kcl

Błonnik pokarmowy1,9   g

z cukrów11 kcal

z białek5,9 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1,105E-05 g

Objętość670 g/m3

Food folate0,000165   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0085   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,14   μg

Tłuszcz0,332   g

Tłuszcze nasycone0,054   μg

Węglowodany3,1   g

Total Folate0,000165   μg

Sacharoza0,06   g

Glukoza0,094   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,128   g

Galaktoza0,085   g

Cukier0,357   g

Białko0,0024   g

Tryptofan0,033   g

Treonina0,104   g

Izoleucyna0,125   g

Leucine0,19   g

Lysine0,148   g

Metionina0,045   g

Cystyna0,03   g

Fenyloalanina0,11   g

Tyrosine0,092   g

Walina0,127   g

Arginina0,128   g

Histydyna0,054   g

Alanina0,121   g

Kwas asparaginowy0,204   g

Kwas glutaminowy0,292   g

Glicyna0,114   g

Prolina0,095   g

Seryna0,088   g

A0,000399   μg

B16,6E-05   mg

C0,024   mg

B60,000166   mg

E0,0017   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0,000153 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,000615   mg

B120   μg

B20,000161   mg

B55,5E-05   μg

B90   μg

K0,00041   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,01   μg

A(IU)7970   IU

Bete-karoten0,0048 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,117 mg

Omega-60,022 mg

Fosfor0,042   mg

Magnez0,067   mg

Potas0,474   mg

Sód0,067   μg

Wapń0,084   mg

Żelazo0,0023   mg

Cynk0,000451   mg

Mangan0,000762   μg

Miedź0,000111   μg

Selen8,5E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,0077   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %