ßßß
Składniki (6 porcji):300 g kaszy gryczanej200 g kawałek tłustego wędzonego boczku150 g chorizo2 cebule (130 g)2 marchewki (150 g)150-200g młodego szpinaku (baby)przyprawy: sól, czarny pieprz (młynek)Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (kasza może być w torebkach).Chorizo pokrój na plasterki a boczek na grube plastry, następnie w słupki. Wrzuć je razem z chorizo na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiaj z nich tłuszczyk.Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę na plasterki. Dorzuć je na patelnię i mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły, podsmażaj je na średnim ogniu. W międzyczasie ze szpinaku poodrywaj ogonki i opłucz listki.Gdy marchew będzie al dente, dodaj dobrze odsączone liście szpinaku i chwilę smaż całość. Jak tylko szpinak zwiędnie, połącz zawartość patelni z kaszą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!


Related PostsZapiekanka z kaszą gryczaną na grzybową nutę (w garnku rzymskim)Kremowa zupa ziemniaczana z chorizoFasolka po bretońskuSoczewica po bretońskuZielone naleśniki