ßßß
Roślina z rodziny kapustowatych znana również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno – wschodniej Afryki oraz południowo – zachodniej Azji.
Rzeżuchę uprawiali starożytni Grecy, Rzymianie oraz mieszkańcy Doliny Nilu. Egipcjanie składali roślinę w piramidach jako prezent dla faraonów. Grecy i Rzymianie stosowali ją do celów leczniczych jako środek o działaniu pobudzającym, regulującym przemianę materii i poprawiającym urodę. W Polsce rzeżucha znana jest od XV wieku i na stałe wpisała się do tradycji jako symbol wiosny i Wielkanocy.
Rzeżucha ze względu na swój pikantny i ostry smak, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych na bazie związków siarki, świetnie nadaje się do sałatek, surówek, kanapek, zup, sosów, twarożku oraz masła smakowego. Mało skomplikowana hodowla tej rośliny sprawia, że można ją stosować świeżą bezpośrednio po ścięciu.
Rzeżucha to podstawowe źródło łatwo przyswajalnego jodu oraz licznych witamin: A, B1, B2, E, PP, C, E, K. Zawiera też pozostałe minerały: siarkę, chrom, żelazo, potas, mangan, magnez i wapń. Zaleca się jej spożywanie cukrzykom, ponieważ skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Chrom zawarty w roślinie wpływa na prawidłową prace trzustki, wapń i mangan zapobiegają osteoporozie, a siarka pobudza skórę i cebulki włosowe do wzrostu. Rzeżucha zwalcza anemię, chorobę wieńcową, reumatyzm, poprawia krążenie krwi i wygląd skóry oraz paznokci. Ma właściwości oczyszczające i wzmagające apetyt. Dzięki silnym właściwościom dezynfekującym korzystnie wpływa na stan jamy ustnej i całego układu pokarmowego. Usuwa pasożyty z jelit. Jest naturalnym środkiem moczopędnym dezynfekującym pęcherz moczowy, choć spożywana w nadmiernych ilościach może przyczynić się do jego zapalenia. Rzeżucha to wspaniały kosmetyk: świeży sok z rośliny stosowany zewnętrznie poprawia stan skóry włosów oraz rozjaśnia przebarwienia skórne i likwiduje schorzenia: trądzik, łojotok, owrzodzenia. Polecana jest palaczom i kobietom ciężarnym ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Porcja: 85g Kalorie: 9,4 kcl
Błonnik pokarmowy0,425 g
z cukrów3,9 kcal
z białek4,8 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,19E-05 g
Objętość591 g/m3
Food folate7,7E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0068 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,03 μg
Tłuszcz0,085 g
Tłuszcze nasycone0,023 μg
Węglowodany1,1 g
Total Folate7,7E-06 μg
Cukier0,17 g
Białko0,002 g
Tryptofan0,026 g
Treonina0,113 g
Izoleucyna0,079 g
Leucine0,141 g
Lysine0,114 g
Metionina0,017 g
Cystyna0,006 g
Fenyloalanina0,097 g
Tyrosine0,054 g
Walina0,116 g
Arginina0,128 g
Histydyna0,034 g
Alanina0,116 g
Kwas asparaginowy0,159 g
Kwas glutaminowy0,162 g
Glicyna0,095 g
Prolina0,082 g
Seryna0,051 g
A0,000136 μg
B17,7E-05 mg
C0,037 mg
B60,00011 mg
E0,00085 mg
B30,00017 mg
B120 μg
B20,000102 mg
B50,000264 μg
B90 μg
K0,000213 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0049 μg
A(IU)2712 IU
Bete-karoten0,0016 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,02 mg
Omega-60,01 mg
Fosfor0,051 mg
Magnez0,018 mg
Potas0,281 mg
Sód0,035 μg
Wapń0,102 mg
Żelazo0,00017 mg
Cynk9,4E-05 mg
Mangan0,000207 μg
Miedź6,5E-05 μg
Selen7,7E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %