ßßß
Ryba z rodziny okoniowatych występująca w wodach śródlądowych i słonawych zalewach Morza Bałtyckiego Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Środowisko naturalne sandacza to mętne wody o żwirowatym podłożu. Zamieszkuje w mazurskich jeziorach oraz dolnych i środkowych biegach polskich rzek. Sandacz dorasta do długości 50 – 80 cm i osiąga maksymalny ciężar 3 kg, choć zdarzają się osobniki większe.
Mięso sandacza jest białe, chude, delikatne i uważane za jedno z najsmaczniejszych. Można je przyrządzić na zimno i na gorąco. Najczęściej spożywa się sandacza pieczonego w całości, faszerowanego, w galarecie czy w postaci rolady. Nadaje się do grillowania. Popularne jest wędzenie ryby w zimnym dymie. Sandacza podaje się jako filety w ostrych i wyrazistych w smaku sosach. Delikatny smak mięsa wymaga doprawienia koperkiem, pietruszką, tymiankiem albo bazylią. Dla wyostrzenia łagodnego smaku warto zastosować goździki i ostrą paprykę. Aromat ryby świetnie wydobywają grzyby, szczególnie borowiki. Przykładowe dania na bazie mięsa sandacza to: sandacz zapiekany z leśnymi grzybami, sandacz pod borowikowym chrustem, sandacz w sosie z pora i szyjek rakowych, sakiewka z sandacza z oscypkiem i jarzębiną, zupa z sandacza z borowikami, sandacz w sosie kurkowym, sandacz kokosowo – winny, sandacz w riesligu, sandacz na grillowanych jarzynach, wędzony sandacz w boczku i ziołach,
Porcja: 55g Kalorie: 64 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z białek58 kcal
Food folate3,3E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,107 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,26 μg
Tłuszcz0,649 g
Tłuszcze nasycone0,13 μg
Węglowodany0 g
Total Folate3,3E-06 μg
Białko14 g
Tryptofan0,153 g
Treonina0,6 g
Izoleucyna0,63 g
Leucine1,1 g
Lysine1,3 g
Metionina0,405 g
Cystyna0,146 g
Fenyloalanina0,534 g
Tyrosine0,461 g
Walina0,705 g
Arginina0,818 g
Histydyna0,403 g
Alanina0,827 g
Kwas asparaginowy1,4 g
Kwas glutaminowy2 g
Glicyna0,656 g
Prolina0,483 g
Seryna0,558 g
A5,5E-06 μg
B14,4E-05 mg
C0,000935 mg
B67,7E-05 mg
B30,001 mg
B121,2E-06 μg
B26,6E-05 mg
B50,000479 μg
B90 μg
Retinol5,5E-06 μg
A(IU)18 IU
Omega-30,206 mg
Omega-60,0077 mg
Fosfor0,141 mg
Magnez0,021 mg
Potas0,189 mg
Sód0,043 μg
Wapń0,056 mg
Żelazo0,000638 mg
Cynk0,000787 mg
Mangan0,000495 μg
Miedź0,000106 μg
Selen8,9E-06 μg
Cholesterol0,063 μg
Objętość(ml)0 ml
Procent masy0 %