ßßß Cookit - przepis na Sandacz w sosie kaparowym

Sandacz w sosie kaparowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z sandacza 1 kilogramów
cebula 70 dekagramów
śmietana 0.5 szklanek
kapar 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć na kilkanaście minut. Cebulę obrać, zmiksować i wycisnąć sok tak aby otrzymać 2,5 szklanki soku. Filety z sandacza ułożyć z rynience do ryb lub w brytfannie, zalać sokiem z cebuli, zagotować. Zmniejszyć ogień, podgrzewać ok. 15 minut. Przygotować sos kaparowy: śmietanę zmiksować z 2-3 łyżkami wywaru z ryby, dodać skórkę z cytryny, miód i kapary. Przyprawić do smaku pieprzem. Żaroodporny półmisek posmarować masłem, ułożyć w nim rybę. Polać sosem. Zapiekać przez kilka minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2015/Sandacz-w-sosie-kaparowym