ßßß Cookit - przepis na Dorsz po szwedzku :)

Dorsz po szwedzku :)

nazwa

Wykonanie

Pewnie ma tyle wspólnego ze Szwecją,co ryba po grecku z Grecją,ale smakuje nieźle i na pewno nie był to pierwszy i ostatni raz,gdy przygotowałam tak rybę.Lekki,delikatny sos z rybą bardzo nam wszystkim smakował i nawet najmłodszy w rodzinie zjadł ze smakiem,mimo że do kulinarnych nowości podchodzi z dystansem :)
60 dkg filetów z dorsza - u mnie było troszkę mniejsza porcja
2 średnie selery - dałam 1 mały
duża cebula
3 łyżki masła
sok z cytryny
pół łyżeczki skórki z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl.śmietany
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
W rondlu rozgrzewam masło,wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.Rybę kroję na kawałki,skrapiam częścią soku z cytryny.Gdy cebula trochę zmięknie dodaję startego na grubej tarce selera,skrapiam sokiem z cytryny,dodaję rybę,sól i odrobinę wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu,aż ryba będzie miękka.Doprawiam pieprzem,gałką muszkatołową,skórką z cytryny,dolewam śmietanę i króciutko podduszam.Posypuję posiekaną natką pietruszki.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/12/dorsz-po-szwedzku.html