Wykonanie
Pewnie ma tyle wspólnego ze Szwecją,co
ryba po grecku z Grecją,ale smakuje nieźle i na pewno nie był to pierwszy i ostatni raz,gdy przygotowałam tak
rybę.Lekki,delikatny sos z
rybą bardzo nam wszystkim smakował i nawet najmłodszy w rodzinie zjadł ze smakiem,mimo że do kulinarnych nowości podchodzi z dystansem :)
60 dkg
filetów z dorsza - u mnie było troszkę mniejsza porcja2 średnie
selery - dałam 1 małyduża
cebula3 łyżki
masłasok z cytrynypół łyżeczki
skórki z cytrynyszczypta
gałki muszkatołowej1 szkl.
śmietany2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzW rondlu rozgrzewam
masło,wrzucam pokrojoną w kostkę
cebulę.
Rybę kroję na kawałki,skrapiam częścią
soku z cytryny.Gdy
cebula trochę zmięknie dodaję startego na grubej tarce
selera,skrapiam
sokiem z cytryny,dodaję
rybę,
sól i odrobinę
wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu,aż
ryba będzie miękka.Doprawiam
pieprzem,
gałką muszkatołową,
skórką z cytryny,dolewam
śmietanę i króciutko podduszam.Posypuję posiekaną
natką pietruszki.Smacznego!!!