Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
brokuły 500 gramów
masło 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
czosnek 2 sztuk
bulion drobiowy 1 litrów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 0,25 łyżek deserowych
śmietana 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone łodygi
brokułów pokroić w kostkę. Oczyszczoną, posiekaną
cebulę zeszklić w rondlu na
maśle, dodać
listek laurowy oraz roztarty
czosnek, pokrojone łodygi
brokułów i wlać gorący
bulion. Gotować 10 minut na małym ogniu, usunąć
liść laurowy, a dodać różyczki
brokułów i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem.Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito, doprawić
solą,
pieprzem oraz
sokiem i
skórką z cytryny, zabielić
śmietaną i zagotować. Podawać z cząstkami jaj ugotowanych na twardo lub bez.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: