Wykonanie
Share the post "Fettuccine z
kurczakiem,
pieczarkami i prażonymi
migdałami w sosie Dijon/Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"Dziś przedstawiam na niemożliwie smaczny i szybki
makaron. Fettuccine (można użyć innego ulubionego) z
kurczakiem,
pieczarkami w pysznym
sosie musztardowym Dijon i posypany prażonymi
migdałami. Muszę przyznać, że to jest jedno z moich ulubionych dań z
makaronem. Polecam!Scroll down for EnglishFettuccine z
kurczakiem,
pieczarkami i prażonymi
migdałami w sosie Dijon(4 porcje)Składniki:350 g
makaronu typu fettuccine (lub innego ulubionego), ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu300 gram
mięsa z
udek kurczaka, pokrojonego w średnie kawałki (mogą być też piersi)1 szklanka
pieczarek, pokrojonych w plasterki3 łyżki
oleju roślinnego4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i
pieprz do smaku1/2 szklanki uprażpnych na suchej patelni
migdałów w płatkach120 ml
białego wina2 szklanki
śmietanki 230 lub 36 %3 łyżki
musztardy Dijon
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej patelni, najlepiej z grubym dnem, podgrzej na średnim ogniu
olej. Włóż
kurczaka,
czosnek, dopraw
solą i
pieprzem, następnie obsmaż
mięso do zarumienienia. Wyjmij
kurczaka z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Wlej do patelni
białe wino i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę.Następnie dodać
śmietankę i
musztardę, i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Włóż
kurczaka i
grzyby, i gotuj, aż sos zgęstnieje na tyle,żeby pokryć warstwą spód metalowej łyżki. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Podawaj sos
makaronem. Przed podaniem posyp prażonymi
migdałami.Smacznego!
English versionDijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds(4 servings)Ingredients:350 gram package fettuccine, cooked300 gram chicken thighs, cut in medium chunks1 cup sliced button mushrooms3 tablespoons vegetable oil4 cloves minced garlicSalt and pepper to season1/2 cup toasted slivered almonds120 ml white
wine2 cups whipping cream3 tbsp Dijon
mustardsalt and pepper to seasonPreparation:Heat vegetable oil in a large heavy bottomed frying pan over medium low heat. Add chicken thighs, garlic, season with salt and pepper and continue to fry the chicken until browned.Remove chicken from pan and hold in a warm place.Add to the pan white
wine and simmer until volume is reduced by half.Then add cream and
mustard, and simmer for 5 minutes. Return chicken to the sauce, add the mushrooms and simmer suntil sauce thickens enough to coat a metal spoon. Season with salt and pepper to taste.
Serve over cooked linguine. Sprinkle with toasted slivered almonds.Enjoy!
Share the post "Fettuccine z
kurczakiem,
pieczarkami i prażonymi
migdałami w sosie Dijon/Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds"