Bardzo delikatna ryba z aromatycznym masłemziołowo-czosnkowym. W sezonie grillowym można kupić za naprawdę małe pieniądze pstrąga świeżego patroszonego.Składniki dla 2 osób:2 pstrągi (najlepiej świeże patroszone)sok z cytryny2 łyżki masła2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)1 ząbek czosnkusól, pieprzRyby dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny.Przygotować masło: do masła dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek oraz sól, dobrze wymieszać.Rybę naciąć, posolić, do środka włożyć masło, a resztę wysmarować rybę na zewnątrz. Rybę zawinąć w folię (każdą osobno). Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru grilla. Przewracać co jakiś czas, uważając aby masło nie wylało się z folii. Ryba jest upieczona kiedy oczy są białe.