ßßß
Składniki (na niewielką główkę sałaty):2 łyżeczki musztardy (zawsze używam kremskiej)1 łyżeczka syropu „ miodu” z mniszka (albo innego płynnego miodu)1 ząbek czosnku100 ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)szczypta soliW niewielkim, ale głębokim naczyniu (np. w słoiku) umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Miksuj (najlepiej nadaje się końcówka do ubijania piany), aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewaj olej, nie przerywając mieszania.Na koniec dopraw go do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dressing powinien mieć konsystencję ciut rzadszą od majonezu.
Related PostsHummus (podstawowy) i plama na honorzePszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemTapenada z czarnych oliwek z czosnkiem niedźwiedzimPesto z liści rzodkiewkiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem