ßßß
Mega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki.Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej nie będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru.Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny.Składniki:2 średnie burakiopakowanie dowolnej sałaty mix2 łyżki miodu2 łyżki musztardy2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego1 łyżka soku z cytrynysólpieprz mielonydodatkowo:folia aluminiowaPrzygotowanie:Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny (czas zależy jak duże mamy buraki). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.Wymieszać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, aby powstał jednolity sos.Sałatę i buraki polać sosem i doprawić solą i pieprzem do smaku.