Wykonanie
Pisałam już, że ta
sałatka nie
daje mi spokoju. Robiłam zresztą jej wersję w z eszłym roku . Teraz jednak dodałam
ser i zamiast
żurawiny użyłam pestek
granatu. Niestety nie miałam akurat mieszanki
sałat, a zwykłą
lodową, więc
sałatka nie wygląda zbyt ciekawie.
Składniki:100 g dyni, obranej, pokrojonej w 2 . 5 cm kostkę i upieczonej100 g mieszanki
sałatpestki z połowy
granatu50 g gorgonzoliSos:3 łyżeczki
octu winnego50 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprzWykonanie:Sos:
Ocet,
musztardę,
sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli
oliwę. Dodać
miód,
sól i
pieprz, wymieszać.Przygotować talerze, wyłożyć umytą i osuszoną
sałatę. Dodać upieczoną
dynię, pestki z
granatu i posypać gorgonzolą. Polać sosem. Podawać natychmiast.
/wydrukuj przepis/