Wykonanie
Jeszcze ani razu nie podawałam na blogu przepisu na coś wytrawnego… Przyszła
pora, aby to zmienić ;) Zrobiona przeze mnie
sałatka jest świetną kombinacją kolorów, smaków, aromatów i faktur. Jest intensywny zapach
sera,
słodycz żurawiny, miękkość dyni i chrupkość
sałat. Do tego kilkuskładnikowy, gęsty sos – i gotowe!
SAŁATKA Z GORGONZOLĄ,
DYNIĄ I
ŻURAWINAMISkładniki:Mieszanka
sałat (siewna, lodowa)
Dynia konserwowa
Żurawiny suszoneSer gorgonzola (z niebieską pleśnią)Dodatkowo:3 łyżeczki
octu winnego50ml
oliwyŁyżeczka
musztardyŁyżeczka
mioduŁyżeczka
soku z cytrynySól i
pieprz do smaku
Ocet,
musztardę i
sok z cytryny wymieszać i odstawić na 10 minut. Stopniowo dodawać
oliwę, cały czas mieszając,
potem dorzucić
miód,
sól i
pieprz.