Wykonanie
Wiele ogrodowych kwiatów, można wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także na naszych talerzach. Jadalne kwiaty nie tylko pięknie wyglądają na naszych talerzach, ale i doskonale smakują, a wiele z nich jest również bogata w witaminy. Już kilka kwiatów dodanych do sałatki, czy deseru nada daniu orginalnego wyglądu i wyrafinowanego smaku.Nigdy nie jedz jednak kwiatów, które zostały opryskane środkami ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub centrów ogrodniczych. Największą pewność da własny ogródek lub zebranie dziko rosnących kwiatów na łące z dala od ruchliwych dróg.Teraz uroku serwowanym potrawom dodają
fiołki, stokrotki i bratki - to ich
pora. W mojej sałacie pojawiły się lwie paszcze. Pochodzą z włoskiej szklarni, kupiłam je w gotowym zestawie
sałatowym.Składniki:
1 op.
miksu sałatowegofiołki, bratki, stokrotki - dowolna ilość3 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytryny lub
octu winnego1 łyżeczka
mioduszczypta
soli,
pieprzWykonanie:dokładnie umyć
sałatę - krótko, w dość dużej ilości
wody. Osuszyć w wirówce do
sałaty. Odzielnie, bardzo delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć w papierowym ręcznikuskładniki na
winegret wymieszać do powstania jednolitej emulsji na talerzykach rozłożyć
sałatę, skropić przygotowanym
winegretem, na końcu udekorować kwiatkami. W ten sposób
sałatę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem skropić sosem. Drugi sposób to dokładne wymieszanie
sałaty w salaterce z
sosem winegret, tak by wszystkie listki oblepił sos. Wówczas
sałatę podawać natychmiast po wymieszaniu z sosemSMACZNEGO !