Wykonanie
Biała
rzodkiew ma niezwykłe wartości dla naszego zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii - 12 kcal w 100g. Posiada właściwości żółcipędne, moczopędne, żółciotwórcze ,jest idealna dla osób z kłopotami trawiennymi. Pyszna, delikatna, chrupiąca, bardzo soczysta, orzeźwiająca i dietetyczna. W kilka chwil przygotujesz z jej udziałem prostą, pyszną surówkę do obiadu.Białą
rzodkiew najczęściej jemy tartą na grubych oczkach tarki np. z dodatkiem
marchwi lub pociętą w grube paski z czarnym
sezamem . Dziś proponuję zetrzeć
rzodkiew spiralnym nożykiem i wyczarować białe spaghetti. Jarzynkę doprawiłam tradycyjnym
winegretem, podałam z pestkami
granatu i fiołkami. Doskonale smakuje i rewelacyjnie wygląda. Zapraszam na urocze wiosenne, jarzynowe spaghetti.
Składniki:1 biała
rzodkiewpestki
granatufiołki3 łyżki
oliwy1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
mioduszczypta
soli,
pieprzuWykonanie:
rzodkiew obrać i skroić spiralnym nożykiem. Z
owocu granatu uwolnić pestki. Umyć i osuszyć kwiaty fiołka z
oliwy,
octu winnego i
miodu przygotować gładką emulsję. Doprawić
solą i
pieprzem na talerzykach ułożyć skrojone spaghetti, skropić przygotowanym
winegretem, udekorować pestkami
granatu i fiołkamiSMACZNEGO !