ßßß Cookit - przepis na Steki z kangura

Steki z kangura

nazwa

Wykonanie

Razem z koperkowym mężem staramy się co jakiś czas próbować nowych rzeczy, tym razem był to kangur. Jak smakuje kangur? Jak kangur. Ciemne mięso o intensywnym, dominującym smaku. Podobno bardzo zdrowe, na pewno całkiem smaczne i warte spróbowania.
Postanowiłam usmażyć teki na patelni grillowej, z małą ilością dodatków, żeby nie zagłuszyć smaku mięsa. Jeżeli mięso z kangura jeszcze raz wpadnie do koperkowej kuchni, będę bardziej odważna w kulinarnych eksperymentach. Tymczasem zapraszam na proste Steki z kangura .
Składniki:
Oliwa
Sól
Pieprz
Ocet winny
Wykonanie:
Mięso z kangura należy skropić odrobiną octu winnego i nasmarować niewielką ilością oliwy.
Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażmy steki, po kilka minut z każdej strony (czas smażenia zależy od grubości kawałków mięsa). Mięso powinno być miękkie i kruche.
Po usmażeniu doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 5 minut i kroimy w plastry.
Steki z kangura podałam z michą sałaty.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/08/steki-z-kangura.html