Wykonanie
Dziś pogoda spłatała nam
figla - spadł śnieg. Miało być już tak pięknie, wiosna i zieleń, a tu klops. Jedynym ratunkiem były te pyszne drożdżówki ;)
Do 10 drożdżówek potrzebujesz:- 2 i 3/4 szklanki
mąki- 200ml letniego
mleka- 2 roztrzepanych
jajek (łyżkę zostaw do posmarowania drożdżówek)- 4 łyżek
cukru- 1/3 kostki roztopionego
masła- 15g
drożdży- dużej szczypty
soliNa wierzch:- 30 mrożonych
truskawek- 2 łyżki
bułki tartej- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
cukru- 6 łyżek
mąkiDrożdże wymieszaj z ciepłym
mlekiem, Pozostałe składniki poza
masłem wymieszaj, dodaj
drożdże i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. gdy wszystko się połączy dodaj rozpuszczone
masło. Wyrabiaj ciasto aż nie będzie bardzo lepkie, możesz odrobinę podsypać
mąką. Wyrobione ciasto odstaw do podwojenia objętości.Przygotuj kruszonkę łącząc
masło,
mąkę i
cukier. mieszaj do połączenia i powstania grudek.Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kule i ułóż na dwóch blachach pokrytych papierem do pieczenia (po 5 na blachę). Spłaszcz ciasto ręką aż znacznie powiększy powierzchnię, najbardziej spłaszcz je na środku. Pozwól ciastu wyrastać przez około 20 minut. rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyjmij
truskawki z zamrażarki.Posmaruj powierzchnię drożdżówek roztrzepanym
jajkiem, posyp środki drożdżówek
bułką tartą (wchłonie
soki puszczane przez
truskawki), ułóż po trzy
truskawki na każdej drożdżówce, posyp kruszonką i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!