ßßß Cookit - przepis na Domowe drożdżówki z mrożonymi truskawkami - odrobina lata zimą

Domowe drożdżówki z mrożonymi truskawkami - odrobina lata zimą

nazwa

Wykonanie

Dziś pogoda spłatała nam figla - spadł śnieg. Miało być już tak pięknie, wiosna i zieleń, a tu klops. Jedynym ratunkiem były te pyszne drożdżówki ;)
Do 10 drożdżówek potrzebujesz:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 200ml letniego mleka
- 2 roztrzepanych jajek (łyżkę zostaw do posmarowania drożdżówek)
- 4 łyżek cukru
- 1/3 kostki roztopionego masła
- 15g drożdży
- dużej szczypty soli
Na wierzch:
- 30 mrożonych truskawek
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, Pozostałe składniki poza masłem wymieszaj, dodaj drożdże i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. gdy wszystko się połączy dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto aż nie będzie bardzo lepkie, możesz odrobinę podsypać mąką. Wyrobione ciasto odstaw do podwojenia objętości.
Przygotuj kruszonkę łącząc masło, mąkę i cukier. mieszaj do połączenia i powstania grudek.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kule i ułóż na dwóch blachach pokrytych papierem do pieczenia (po 5 na blachę). Spłaszcz ciasto ręką aż znacznie powiększy powierzchnię, najbardziej spłaszcz je na środku. Pozwól ciastu wyrastać przez około 20 minut. rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyjmij truskawki z zamrażarki.
Posmaruj powierzchnię drożdżówek roztrzepanym jajkiem, posyp środki drożdżówek bułką tartą (wchłonie soki puszczane przez truskawki), ułóż po trzy truskawki na każdej drożdżówce, posyp kruszonką i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2016/03/domowe-drozdzowki-z-mrozonymi.html