Wykonanie
Od początku czerwca piekę tylko z
rabarbarem lub
truskawkami. Mam wielka listę
truskawkowych przepisów do wypróbowania i pomalutku wykreślam kolejne pozycje. Tym razem padło na drożdżówki z
owocami i kruszonką - widziałam je na wielu blogach kulinarnych i w końcu sama postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Do ich przyrządzenia wykorzystałam przepis na ciasto z moich
cynamonowych bułeczek. Polecam, smacznego:) na 10 dużych drożdżówek:ciasto:szklanka
mleka,2
jajka,80 g
cukru,125 g roztopionego
masła,szczypta
soli,640 g szklanki
mąki pszennej,30 g świeżych
drożdżyopcjonalnie kilka łyżeczek
bułki tartej na kruszonkę:1/3 kostki zimnego
masła,ok. 6 łyżek
mąki,ok. 4-5 łyżek
cukruok. 150 g
truskawek,kilka cienkich łodyg
rabarbaruMleko i
cukier połączyć, podgrzać (
mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć
drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą
mąkę wymieszać z
solą, dodać
jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone
masło oraz
drożdże z
mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie
mąką). Przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki, nasypać odrobinkę
bułki tartej (zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu ciasta
sokiem z
owoców) i nałożyć po 2-3
truskawki i kilka kawałeczków obranego i pokrojonego
rabarbaru. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej
mąki lub
masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia).