ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Od początku czerwca piekę tylko z rabarbarem lub truskawkami. Mam wielka listę truskawkowych przepisów do wypróbowania i pomalutku wykreślam kolejne pozycje. Tym razem padło na drożdżówki z owocami i kruszonką - widziałam je na wielu blogach kulinarnych i w końcu sama postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Do ich przyrządzenia wykorzystałam przepis na ciasto z moich cynamonowych bułeczek. Polecam, smacznego:) na 10 dużych drożdżówek:
ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej na kruszonkę:
1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru
ok. 150 g truskawek,
kilka cienkich łodyg rabarbaru
Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki, nasypać odrobinkę bułki tartej (zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców) i nałożyć po 2-3 truskawki i kilka kawałeczków obranego i pokrojonego rabarbaru. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/drozdzowki-z-truskawkami-rabarbarem-i.html