ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ajerkoniakiem bez pieczenia

Ciasto z ajerkoniakiem bez pieczenia

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Ciężko uwierzyć , że tak dobre ciasto może powstać bez pieczenia. Oczywiście jeśli macie ochotę , możecie je podać na spodzie kruchym lub biszkoptowym. Przepis był lekko improwizowany. Użycie gotowego kremu do tortów było tu ratunkiem – brakowało mi czegoś przy kremie budyniowym. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie czekolady jako polewy. Ciasto podałam na urodzinach synka, w całości zniknęło ze stołu, co jest nie lada wyczynem, zazwyczaj zostawał kawałek lub dwa. Spróbujcie, robi się je bardzo szybko, przy odpowiednim rozkładzie pracy.
Składniki:
250 g wafli smietankowych
150 g masła
1 op. kremu o smaku ajerkoniaku
800 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego z cukrem
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią (lub 1/2 laski wanilii)
3/4 szklanki słonych krakersów
1/2 szklanki kandyzowanego aloesu ( lub ananasa )
polewa : 1/3 kostki masła , 3 łyżki mleka, 2 łyż cukru,2 łyż kakao, olejek rumowy
Przygotowanie:
Krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy z cukrem waniliowym. W 100 ml rozpuszczamy budyń z mąką. Gotujemy gęsty krem. Studzimy. Po czym łączymy z ubitym masłem, miksując na jednolitą masę.
Spód: wafle kruszymy. 50 g masła topimy i mieszamy z waflami. Rozkładamy na spodzie tortownicy (d = 25-27 cm ) i wkładamy do lodówki.
Krem ajerkoniakowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – miksując mieszankę z 300 ml mleka.
Polewa: Składniki mieszamy w garnku, po rozpuszczeniu masła gotujemy 5 minut. Studzimy.
Krakersy lekko kruszymy, aloes ( ananas lub inne owoce w cukrze ) kroimy.
Składanie :
Na spodzie z wafli wykładamy krem do tortów,
Na nim łyżką, porcje kremu budyniowego ,
Kruszymy krakersy,
Rozkładamy pokrojony w paski aloes,
Zalewamy czekoladą i odstawiamy do stężenia, na co najmniej 2 godziny.
Dekorujemy. U mnie czekoladowe rybki i liski mięty ( z balkonu ).
***
Oczywiście krem do tortów możecie zastąpić kremówką ubitą z cukrem pudrem. Mi chodziło tu o zestawienie różnych struktur i konsystencji. Ciekawym dodatkiem byłyby też solone orzechy ziemne , podprażony słonecznik lub migdały w karmelu – wtedy jednak rezygnujemy z aloesu.
Powiązane notki:
Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia
Sernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)
Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Ciasto biszkoptowe „Pijak”
Ciasto kokosowe z budyniem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/14/ciasto-z-ajerkoniakiem