ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z budyniem i galaretką.

Biszkopt z budyniem i galaretką.

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)
Składniki:
2 spody biszkoptowe do tortów,
2 galaretki,
400g truskawek.
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe,
6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru),
200g masła,
1l mleka.
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 0,9l wody.
Odlać trochę mleka i wymieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie się gotować dodać rozpuszczony budyń. Zamieszać, gdy zrobi się gęsty odstawić z ognia. Pierwszy spód biszkoptu włożyć na dno tortownicy, wylać połowę gorącego budyniu. Odstawić na chwilę by budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-budyniem-i-galaretka.html