ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO I

SERNIK NA ZIMNO I

nazwa

Wykonanie

Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i postanowiłam: będzie sernik na zimno.
W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)
Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimy
Składniki:
1kg białego sera
3 galaretki o dowolnym smaku
150 g masła
5 łyżek cukru
Na wierz:
1 galaretka truskawkowa
truskawki
Wykonanie:
Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy ( ja wlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Kiedy ostatnia warstwa masy serowej stężeje, ułożyć na niej truskawki.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.Wstawić do lodówki na min.2h.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/07/sernik-na-zimno.html