ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Ser biały

Ser biały

nazwa

Produkt z mleka chudego, częściowo odtłuszczonego lub pełnego, poddanego pasteryzacji, a następnie ukwaszeniu przez bakterie kwasu mlekowego lub niewielką ilość podpuszczki. W zależności od zawartości tłuszczu w mleku, twaróg posiada białą barwę i grudkowatą lub kremową konsystencję.

Właściwości

Produkcja twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie powolnym jego podgrzewaniu tak, aby uniknąć wrzenia. Następnie mleko jest studzone i odcedzane. Walory smakowe twarogu zależą od świeżości skwaszonego mleka. Jeśli ser przygotowywany jest w dniu, w którym mleko się skwasiło, będzie miał słodki smak. We Francji przygotowuje się białe sery odcedzając zsiadłe mleko bez wcześniejszego podgrzewania. Przy produkcji przemysłowej twaróg wytwarzany jest z mleka wcześniej spasteryzowanego i kwaszonego bakteriami kwasu mlekowego. Następnie jest odciskany i formowany. Twaróg zawiera pełnowartościowe białko, składniki mineralne, zwłaszcza wapń i witaminy: A, B1, B2, E, K, D. Ze względu na zawartość tłuszczu wyróżniamy twaróg: chudy (0,5g tłuszczu/100g sera), półtłusty (4,7g tłuszczu/100g sera), tłusty (10g tłuszczu/100g sera). Twaróg zawiera kwas mlekowy i bakterie wpływające korzystnie na układ pokarmowy.

Zastosowanie

Twaróg stanowi surowiec do przyrządzania rozmaitych mas: ze szczypiorkiem, cebulą, kminkiem, czosnkiem, miętą. Stanowi główny składnik wielu potraw, jak pierogi leniwe, małdrzyki, serniki, farsz do naleśników, klusek czy pierogów. Zmielony i tłusty twaróg wymieszany ze stopionym, ostudzonym masłem, żółtkami, cukrem pudrem, rodzynkami, posiekanymi migdałami i skórką cytrynową to deser znany jako pascha. Spożywa się go z warzywami, konfiturami, wędliną oraz w postaci twarożku ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, solą i pieprzem i śmietaną. Biały ser zmielony z ziemniakami stanowi nadzienie do pierogów ruskich. Twaróg to świetny dodatek do past śniadaniowych z dodatkiem jajek lub mięsa ryby. Stosuje się go nawet do sałatek owocowych. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Można go podawać na słodko z cukrem waniliowym. Do białego sera pasuje schłodzone białe wino.

Wartości odżywcze

Porcja: 110g Kalorie: 90 kcl

Błonnik pokarmowy0,11   g

z cukrów18 kcal

z białek53 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,0001056 g

Objętość115 g/m3

Food folate1,4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,571   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,072   μg

Tłuszcz2,3   g

Tłuszcze nasycone1,3   μg

Węglowodany4   g

Total Folate1,4E-05   μg

Cukier2,7   g

Białko13   g

Tryptofan0,152   g

Treonina0,559   g

Izoleucyna0,701   g

Leucine1,3   g

Lysine1   g

Metionina0,34   g

Cystyna0,096   g

Fenyloalanina0,662   g

Tyrosine0,673   g

Walina0,808   g

Arginina0,567   g

Histydyna0,392   g

Alanina0,544   g

Kwas asparaginowy0,932   g

Kwas glutaminowy2,8   g

Glicyna0,263   g

Prolina1,4   g

Seryna0,711   g

A2,6E-05   μg

B12,2E-05   mg

C0,0011   mg

B67,3E-05   mg

E2,3E-05   mg

B30,000142   mg

B126,8E-07   μg

B20,000168   mg

B50,000361   μg

B90   μg

K1,8E-06   μg

Retinol2,4E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3,9E-06   μg

A(IU)116   IU

Bete-karoten2,6E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,017 mg

Omega-60,055 mg

Fosfor0,157   mg

Magnez0,0068   mg

Potas0,103   mg

Sód0,344   μg

Wapń0,073   mg

Żelazo0,00016   mg

Cynk0,000405   mg

Fluor3,5E-05   μg

Mangan3,3E-06   μg

Miedź3,2E-05   μg

Selen8,9E-06   μg

Cholesterol0,0093   μg

Fitosterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %