ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Ser twarogowy

Ser twarogowy

nazwa

Ser twarogowy

Świeży ser twarogowy składa się z niewielkich skrzepów o wielkości orzechów laskowych, które barwią się na biały lub czasami na lekko-pomarańczowy kolor. Są wilgotne, kruche i chłodne. Posiadają gumiastą teksturę i kwaskowaty smak. Podczas spożywania wydają przyjemny, skrzypiący dźwięk. Producentem najlepszego twarogu jest Polska.

Historia

Jak mówi legenda, pewien nomad na Bliskim Wschodzie, przygotowywał się do podjęcia bardzo długiej podróży. Juki zwisające przy siodle jego konia, wypełnił świeżym mlekiem, które miało mu posłużyć podczas długiej wędrówki. Intensywne słońce sprawiło, że całe mleko zsiadło pod wpływem ciepła i powstała ciecz z kawałkami pływających skrzepów. Według naukowców, juki przy siodle zawierały enzym o nazwie renina, który spowodował koagulację. (juki wytwarzano z krowich żołądków, stąd obecność enzymu).

Produkcja

W większości, skrzepy są świeżymi produktami ubocznymi w produkcji sera cheddar lub mozzarelli. Podczas gdy tworzenie się sera zajmuje około 60 dni, twaróg można uzyskać o wiele szybciej. Twaróg to nic innego, jak ‘przedwczesny ser’.

Zastosowanie

  • Pokryć skrzepy twarogu panierką piwną (taką jak w przypadku krążków cebulowych) i usmażyć w głębokim oleju.
  • Słodki twaróg jest doskonałym składnikiem sernika.
  • Pieczenie twarogu w wysokiej temperaturze zmienia jego smaki i konsystencję na bardziej delikatne.
  • Znakomity jako farsz w słodkich pierogach i naleśnikach.
  • Twaróg jest najczęściej sprzedawany w formie kostek.
  • Wyróżniamy trzy podstawowe typy twarogu – tłusty, półtłusty i chudy.

Wybór i przechowywanie

  • Ser twarogowy powinien odznaczać się gładką i w miarę jędrną strukturą. Jeśli jest zbyt miękki, oznacza, że zawiera nadmiar serwatki. Zwarta struktura twarogu jest związana z przegrzaniem skrzepu.
  • Twaróg powinien z jak najdłuższą datą ważności na etykiecie. Nie należy kupować twarogu na jarmarkach, ponieważ nie wiadomo, jakiej metody użyto do produkcji i przechowywania twarogu, a także, jak długo leży już na straganie.
  • Wybierając ser twarogowy, lepiej zdecydować się na półtłustą wersję. Tłuste rodzaje twarogu dostarczają większe ilości kalorii i tłuszczów nasyconych. I nie są zbyt dobrym wyborem dla osób z wysokim cholesterolem. Twaróg półtłusty jest lepiej przyswajalny przez organizm. W przypadku chudego twarogu, warto go spożywać podczas odchudzania, będąc na diecie niskotłuszczowej. Należy pamiętać, że twaróg pozbawiony tłuszczu jest również bardzo ubogi w witaminę D, która jest niezbędna do prawidłowej absorpcji wapnia.
  • Twaróg powinien być przechowywany w lodówce.

Wartości odżywcze

Twaróg stanowi bogate źródło białka, które naładowane jest aminokwasami. Aminokwasy te nie są wytwarzane w ludzkim organizmie, dlatego trzeba ich dostarczać w formie spożywanej żywności. Pomagają w naprawach komórkowych, odbudowują stare komórki, a nawet produkują nowe. Twaróg zawiera cynk, potas, magnez, witaminy A, D i E, a także witaminy z grupy B. Ze wszystkich produktów nabiałowych, ser twarogowy odznacza się najniższą zawartością wapnia.

Wartości odżywcze

Porcja: 110g Kalorie: 0,09 kcl

Błonnik pokarmowy0,11   g

z cukrów0,018 kcal

z białek0,053 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9,6E-07 g

Objętość115 g/m3

Food folate1,4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,571   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,072   μg

Tłuszcz2,3   g

Tłuszcze nasycone1,3   μg

Węglowodany4   g

Total Folate1,4E-05   μg

Cukier2,7   g

Białko13   g

Tryptofan0,152   g

Treonina0,559   g

Izoleucyna0,701   g

Leucine1,3   g

Lysine1   g

Metionina0,34   g

Cystyna0,096   g

Fenyloalanina0,662   g

Tyrosine0,673   g

Walina0,808   g

Arginina0,567   g

Histydyna0,392   g

Alanina0,544   g

Kwas asparaginowy0,932   g

Kwas glutaminowy2,8   g

Glicyna0,263   g

Prolina1,4   g

Seryna0,711   g

A2,6E-05   μg

B12,2E-05   mg

C0,0011   mg

B67,3E-05   mg

E2,3E-05   mg

B30,000142   mg

B126,8E-07   μg

B20,000168   mg

B50,000361   μg

B90   μg

K1,8E-06   μg

Retinol2,4E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3,9E-06   μg

A(IU)116   IU

Bete-karoten2,6E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,017 mg

Omega-60,055 mg

Fosfor0,157   mg

Magnez0,0068   mg

Potas0,103   mg

Sód0,344   μg

Wapń0,073   mg

Żelazo0,00016   mg

Cynk0,000405   mg

Fluor3,5E-05   μg

Mangan3,3E-06   μg

Miedź3,2E-05   μg

Selen8,9E-06   μg

Cholesterol0,0093   μg

Fitosterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %