ßßß
Składniki:blacha 25 x 35 cmciasto:2 szklanki mąki poznańskiej2 łyżeczki proszku do pieczenia125 g masła3 żółtka1/2 szklanki cukru pudru3 łyżki kakao3 łyżki śmietanyszczypta cynamonuszczypta soliser:1 kg sera twarogowego75 g masła3 jajka3 białka2 łyżki cukru z wanilią ( u mnie Kotanyi )1/2 szklanki cukru pudru40 g budyniu waniliowego3 łyżki kajmaku3 łyżki cukru kryształuwierzch:100 g płatków migdałów250 g kajmakuPrzygotowanie:Ciasto : Sypkie składniki ciasta wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je, po czym wbić żółtka (białka zachować do masy ), wlać śmietanę i szybko wyrobić ciasto – tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez godzinę.Ser : Jajka ubić z cukram0 ( pudrem i waniliowym ). Masło stopić. Do jajek dodać budyń i ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym masłem. Ja używałam robota , więc nie przerywałam miksowania. Osobno ubić białka, gdy będą sztywnieć dodać do nich cukier kryształ i dokończyć ubijanie. Delikatnie wmieszać do masy serowej.Sernik : 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę z papierem do pieczenia. Na spód wylać 2/3 masy serowej. Do reszty dodać kajmak, wymieszać. Wylać na ser waniliowy i łyżką lekko wymieszać masy aby uzyskać efekt marmurowy. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta.Piec w 160 stopniach przez 45 minut, po upieczeniu zostawić na 20 minut w piekarniku, po czym otworzyć drzwiczki, po kolejnych 10 wyjąć z pieca.Ciepły sernik posmarować kajmakiem i posypać migdałami, można to zrobić warstwami – kajmak, migdały , kajmak.Schłodzić.
Powiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik z suszonymi morelamiSernik waniliowy z polewą na WielkanocSernik żurawinowy z truskawkami