ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy z czekoladą

Sernik cytrynowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziś bawimy się konwencją. Notka wstępna pod zdjęciem. Przepis ten jest jednym z łatwiejszych sposobów na najlepszy sernik. sekretem jest tutaj na pewno wanilia, masło, cytryna i odzywiście czekolada. Technicznie sprawę załatwiają cukier puder i odpowiednio napowietrzone masło z żółtkami do masy serowej.
Składniki :
blacha 20 x 30 cm
kruche ciasto :
400 g mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka esencji waniliowej
masa serowa – sernik
1 kg trzykrotnie mielonego sera
100 g masła
2 nieduże cytryny
5 jajek
1 op. kisielu cytrynowego bez cukru
230 g cukru pudru
50 g płatków migdałów
polewa :
100 g mlecznej czekolady
50 ml mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasto :
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać zimne, posiekane w kostkę masło.
Rozdrobnić nożem z mąką.
Dodać żółtka. Szybko wyrobić ciasto. Jedynie do połączenia sié składników.
Przełożyć je na 60 minut do lodówki.
Masa serowa :
Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki.
Cytryny sparzyć. Zetrzeć z nich żółtą, aromatyczną część skórki. Po czym przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok.
Miękkie masło ubić mikserem, aż stanie się puszyste i jasne. Dodać do niego cukier puder, a gdy połączy się on w całości z masłem, dodać żółtka, miksjąc na najszybszych obrotach miksera. Na końcu wsypać kisiel, dodać skórkę i połowę soku z cytryn. Zmiksować do połączenia się składników. W trzech turach dodać ser. Zmiksować, na wolnych obrotach.
Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować, tak aby wyłożyć ciastem spód i boki blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
Białka ubić z solą i resztą soku z cytryn. Dodać do masy serowej. Delikatnie, mieszając.
Na spód wylać 2/3 masy. Resztę wymieszać z migałami, wylać na wierzch i wyrównać. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch sernika. Piec go 60 minut. Po czym wystudzić, wyjmując delikatnie z piekarnika.
Polewa :
Czekoladę stopić z olejem i mlekiem. Gorącymi strużkami czekolady udekorować zimny sernik. Przechowywać go w lodówce. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.
Powiązane notki:
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik żurawinowy z truskawkami
Sernik jak Nutella – kakaowy, kremowy i z orzechami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/01/19/3817