Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziś bawimy się konwencją. Notka wstępna pod zdjęciem. Przepis ten jest jednym z łatwiejszych sposobów na najlepszy sernik. sekretem jest tutaj na pewno
wanilia,
masło,
cytryna i odzywiście
czekolada. Technicznie sprawę załatwiają
cukier puder i odpowiednio napowietrzone
masło z
żółtkami do masy serowej.Składniki :blacha 20 x 30 cmkruche ciasto :400 g
mąki200 g
masła150 g
cukru pudru4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka esencji waniliowejmasa serowa – sernik1 kg trzykrotnie mielonego
sera100 g
masła2 nieduże
cytryny5
jajek1 op.
kisielu cytrynowego bez
cukru230 g
cukru pudru50 g
płatków migdałówpolewa :100 g
mlecznej czekolady50 ml
mleka1 łyżka
oleju rzepakowego1/3 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Ciasto :
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia.Dodać zimne, posiekane w kostkę
masło.Rozdrobnić nożem z
mąką.Dodać
żółtka. Szybko wyrobić ciasto. Jedynie do połączenia sié składników.Przełożyć je na 60 minut do lodówki.Masa serowa :
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka schować do lodówki.
Cytryny sparzyć. Zetrzeć z nich żółtą, aromatyczną część skórki. Po czym przeciąć na pół i wycisnąć z nich sok.Miękkie
masło ubić mikserem, aż stanie się puszyste i jasne. Dodać do niego
cukier puder, a gdy połączy się on w całości z
masłem, dodać
żółtka, miksjąc na najszybszych obrotach miksera. Na końcu wsypać
kisiel, dodać skórkę i połowę
soku z cytryn. Zmiksować do połączenia się składników. W
trzech turach dodać
ser. Zmiksować, na wolnych obrotach.Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować, tak aby wyłożyć
ciastem spód i boki blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
Białka ubić z
solą i resztą
soku z cytryn. Dodać do masy serowej. Delikatnie, mieszając.Na spód wylać 2/3 masy. Resztę wymieszać z migałami, wylać na wierzch i wyrównać. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch sernika. Piec go 60 minut. Po czym wystudzić, wyjmując delikatnie z piekarnika.Polewa :
Czekoladę stopić z
olejem i
mlekiem. Gorącymi strużkami
czekolady udekorować zimny sernik. Przechowywać go w lodówce. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po upieczeniu.Powiązane notki:Sernik kajmakowy na
kakaowym kruchym cieścieLekki i puszysty
cytrynowy Sernik ŚwiątecznyKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik
żurawinowy z
truskawkamiSernik jak Nutella –
kakaowy, kremowy i z
orzechami