ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z brzuszkami

Szarlotka z brzuszkami

nazwa

Wykonanie

Miało nie być o szarlotkach aż do jesieni, a tu dzieciaki zamarudziły na ciasto z jabłkami. Chyba im się po tartach cytrynowych zachciało czegoś zwyczajnego po prostu. A nie ma jak szarlotka u mamy na Dzień Mamy :) Szczególnie jeśli bąki przyniosły ładny bukiet konwalii samodzielnie nazbieranych w naszym lasku. Pamiętam z dzieciństwa pewien deszczowy dzień, gdy w domu pachniało szarlotką i pastą do podłogi. Nie umiem powiedzieć ile mogłam mieć wtedy lat, ale deszcz dzwoniący w szyby i te dwa zapachy - szarlotka z cynamonem i pasta do podłogi do było niemal jak odurzenie. Pomyśleć, że kiedyś pastowało się i froterowało linoleum!
Szarlotka misiankowa jest efektowna i niezbyt pracochłonna. Oryginalny przepis pochodzi z jednej z warszawskich cukierni, gdzie jest wielkim hitem. Oczywiście został on podstępnie wykradziony z owej cukierni przez pewną miłą osóbkę, która wrzuciła ją kilka lat temu na Galerię Potraw ale .... o tym sza.......
Świetnie sprawdza się również jako słodki prezent, gdy idziemy z wizytą - ładnie wygląda, nie wymaga wiele pracy i wcale nie trzeba być wytrawnym cukiernikiem, żeby osiągnąć efekt. A na dodatek przetrwa nawet dłuższą chwilę w podróży. Tu już nie ma takich restrykcji w wyborze jabłek jak w szarlotce tatrzańskiej – ważne tylko by były winno/kwaśne i twardawe. Piecz i delektuj się :)
1 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
500g mąki
200g masła
80g cukru pudru
2 żółtka i 1 białko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki, a następnie przełóż do miski, posyp cukrem, cynamonem, skrop wanilią, dodaj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na 2 godziny. Tuż przed wyłożeniem na ciasto osącz je na sicie.
Z pozostałych składników przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na godzinę do lodówki. Oczywiście kruche ciasto możesz zrobić z pomocą miksera.
Rozwałkuj połowę zimnego ciasta, wyłóż nim tartownicę*. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż ciasno obok siebie odsączone na sicie połówki jabłek - „brzuszkami” do góry (możesz też schować kilka żurawin lub rodzynek do każdego brzuszka, ale dzieciaki najbardziej lubią kawałek deserowej czekolady jako niespodziankę). Przykryj jabłka resztą rozwałkowanego ciasta. Wstaw formę do pieca i piecz godzinę w temp. 160°C – do zezłocenia się wierzchu.
Po wystudzeniu posyp pudrem. Pycha! :)
*forma na tartę, dość niska, śr 26cm, ale może być mniejsza, to zależy od wielkości jabłek. Trzeba je ułożyć ciasno jedno obok drugiego i same połówki. Do tartownicy śr 26cm wchodzi mi ok 4 jabłek, czyli 8 połówek.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/05/szarlotka-misiankowa-z-brzuszkami.html