ßßß
Białko jak sama nazwa wskazuje jest elementem wchodzącym w skład jajek. Najbardziej, w świecie kulinarnym, znane są jajka kurze, przepiórcze, strusie, gęsie oraz kacze. W pospolitej kuchni jednak najbardziej są spopularyzowane jajka kurze, które o średnich gabarytach mogą dostarczać około 6,3 grama białka. Ponadto białko zajmuje ok. 57% objętości całego jajka i jest mniej kaloryczne od żółtka bo w 33 gramach jest tylko około 20 kalorii
Białko ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie i nie tylko. Przede wszystkim dodawane jest jako jeden ze składników wielu przepisów razem z żółtkiem lub osobno. Samo białko ubite na sztywną pianę doskonale spulchnia ciasta. Dzięki temu w cieście zostają pęcherzyki powietrza, przez co ciasto jest jeszcze bardziej puszyste, niż gdyby było pieczone ono bez takiej kompozycji. Białko posiada także zdolność klejenia, dlatego też w ten sposób łatwiej jest połączyć wszystkie składniki ciasta w jednolitą masę. Ponadto w białku zawarte są także substancje, które mogą nadać powierzchni ciasta lub ciastek efektowny połysk. Białka w połączeniu z żółtkiem bardzo często dodawane są do panierki, na bazie której przyrządzane są potrawy mięsne. Istnieje bardzo dużo potraw typowo jajecznych jak jajecznica, omlety, jajka na twardo, jajka na miękko, jajka po wiedeńsku czy nawet tradycyjny kogel-mogel. Poza kuchnią białko znajduje swoje zastosowanie szczególnie w branży artystycznej. Na przykład wielu artystów przed malowaniem obrazu kurzego gruntuje płótno pianą ubitą z białka. A inni artyści znowu wyrabiając rzeźby z masy solnej białkiem malują powierzchnię figurki w celu otrzymania złocistego kolorytu po wypieczeniu.
Białko, jak sama nazwa wskazuje zawiera w sobie bardzo dużą ilość białka. Dodatkowo wzbogacone jest także w węglowodany i tłuszcz. W białku również można znaleźć śladowe ilości żelaza oraz sodu. Co jest także ciekawe to, to że zawartość tych minerałów wzrasta wraz z gotowaniem kurzego białka. Warto jest mimo wszystko spożywać całe jajka. Jednak należy uważać na dość wysoką zawartość cholesterolu w jajkach. Osoby mające z tym problem, powinny kontrolować, by nie przedobrzyć z ilością zjedzonych jaj.
Porcja: 22g Kalorie: 11 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,2E-05 g
Objętość21 g/m3
Food folate8,8E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0,037 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Węglowodany0,161 g
Total Folate1,1E-06 μg
Sacharoza0,015 g
Glukoza0,075 g
Maltoza0,015 g
Fruktoza0,015 g
Galaktoza0,015 g
Cukier0,156 g
Białko2,4 g
Tryptofan0,028 g
Treonina0,099 g
Izoleucyna0,145 g
Leucine0,224 g
Lysine0,177 g
Metionina0,088 g
Cystyna0,063 g
Fenyloalanina0,151 g
Tyrosine0,101 g
Walina0,178 g
Arginina0,143 g
Histydyna0,064 g
Alanina0,155 g
Kwas asparaginowy0,268 g
Kwas glutaminowy0,341 g
Glicyna0,091 g
Prolina0,096 g
Seryna0,176 g
A0 μg
B18,8E-07 mg
C0 mg
D0 μg
B61,1E-06 mg
E0 mg
B32,3E-05 mg
B122E-08 μg
B29,7E-05 mg
B54,2E-05 μg
B98,8E-07 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0,0033 mg
Magnez0,0024 mg
Potas0,036 mg
Sód0,037 μg
Wapń0,0015 mg
Żelazo1,8E-05 mg
Cynk6,6E-06 mg
Mangan2,4E-06 μg
Miedź5,1E-06 μg
Selen4,4E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %