ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami

Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc w tym roku ma być zimniejsza od Bożego Narodzenia! Zgroza! Jutro wyjeżdżam z Głodzillą i PiW do moich Rodziców. W Kotlinie Kłodzkiej zapowiadają się białe święta. Mam nadzieję, że przystopuje to nieco zapędy męskiej części rodziny w lany poniedziałek 😉
A co do babki, to jest rewelacyjna! Faktycznie muślinowa, czyli rozpływa się w ustach, bo ma bardzo delikatną konsystencję. I nie jest trudna 😉 Z podanej ilości składników wychodzą dwie średnie babki (w formach z kominkiem) albo jedna duża. Zmodyfikowany przepis pochodzi z dodatku do kwietniowego „Poradnika Domowego”.
Składniki :
4 jajka
4 żółtka
2 białka
25 dag cukru
szczypta soli
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
30 dag masła
3 łyżki mleka
1/2 buteleczki olejku cytrynowego
15 dag posiekanych bakalii (żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele)
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
mniej więcej 50 ml śmietany kremówki
Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Jajka, żółtka i cukier ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane mąki razem z sodą oczyszczoną. Wlej chłodne masło, mleko i olejek cytrynowy. Na samym końcu dodaj bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być!
Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (otrząśnij foremki, żeby nie została na nich zbyt gruba warstwa bułki). Przelej ciasto do foremek – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
Jeszcze ciepłe babki (ale nie gorące) wyjmij z foremek. Wystudź, po czym polej czekoladą* i dowolnie udekoruj bakaliami.
*do rozprowadzenia polewy po całej powierzchni babki użyłam silikonowego pędzla
Related Posts
Babka na winie musującym
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Piernik z powidłami
Źródło:http://agatagotuje.pl/muslinowa-babka-wielkanocna-z-bakaliami