ßßß Cookit - przepis na Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą z migdałowymi płatkami

Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą z migdałowymi płatkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Czary-mary paluszkami, Wyd. ...
Recenzja. Historia wewnętrzna »
Wczoraj upiekłam pyszny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą z migdałowymi płatkami specjalnie dla mojego dużego łasucha. Mój mąż uwielbia serniki. Mógłby je jeść chyba w nieskończoność. Zresztą w naszej rodzinie każdy za nimi przepada ;) Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu ten pyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek.
Składniki: (na tortownice o wym 24 cm)
1/2 kg dobrego sera do serników *
125 g miękkiego masła
4 jajka (najlepiej wiejskie)
mała szczypta soli
1 szklanka cukru
około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
polewa i dekoracja mleczna Helio
płatki migdałowe Helio
* gęsty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do serników lub twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencję
Przygotowanie:
Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki. Obsypujemy je zwykłą mąką, mieszamy aby dokładnie się obtoczyły.
Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy miękkie masło i cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując.
Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki.
Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut.
Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami.
Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję.
Smacznego
środa, 06 kwietnia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/04/Pyszny-sernik-z-rodzynkami-i-czekoladowa-polewa-z.html