Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Czary-mary paluszkami, Wyd. ...Recenzja. Historia wewnętrzna »Wczoraj upiekłam pyszny sernik z
rodzynkami i
czekoladową polewą z migdałowymi
płatkami specjalnie dla mojego dużego łasucha. Mój mąż uwielbia serniki. Mógłby je jeść chyba w nieskończoność. Zresztą w naszej rodzinie każdy za nimi przepada ;) Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu ten pyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek.
Składniki: (na tortownice o wym 24 cm)1/2 kg dobrego
sera do serników *125 g miękkiego
masła4
jajka (najlepiej wiejskie)mała szczypta
soli1 szklanka
cukruokoło 75 g
rodzynek królowej Helio (pół opakowania)1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejpolewa i dekoracja
mleczna Helio
płatki migdałowe Helio* gęsty (nie wodnisty)
ser wiaderkowy typowo do serników lub
twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencjęPrzygotowanie:
Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki. Obsypujemy je zwykłą
mąką, mieszamy aby dokładnie się obtoczyły.Do jednej miski wbijamy
białka, do drugiej
żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą
soli.Do
żółtek dodajemy miękkie
masło i
cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz
ser, ciągle miksując.Nie przestajemy miksować. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w
mące rodzynki.Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z
białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników.Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej
kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut.Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną
mleczną polewą i obsypać migdałowymi
płatkami.Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję.
Smacznegośroda, 06 kwietnia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog