Wykonanie
Gdy byłam nastolatką, lubiłam zapuszczać się głęboko w pobliski las i mozolnie zbierać
jagody rosnące na
pasie granicznym
między Polską a Czechami. Wiem, ile wysiłku i czasu zajmuje zbieranie tych drobnych
owoców, dlatego zawsze się dziwię, dlaczego miejscowe chłopki-roztropki sprzedają je po dyszce za litr. Nisko cenią swoją pracę.Słodkie, lukrowane
bułki drożdżowe z
jagodami to nie jest mój smak dzieciństwa. Szczerze mówiąc, nie pamiętam, żeby moja Mama je piekła, bo wolała lepić pierogi (przepis na pierogi z
jagodami jest tutaj – klik). Pierwsze domowe jagodzianki pojawiły się u nas, gdy kończyłam podstawówkę i postanowiłam coś upiec z własnoręcznie uzbieranymi
owocami.We Wrocławiu
jagody tradycyjnie kosztują dwa
razy więcej niż w miejscowościach ościennych. Niemal 20 zł za kilogram nie jest jednak ceną zaporową, bo do przygotowania dwunastu sporych bułeczek, na które podaję tu przepis, potrzeba mniej niż pół kilograma
owoców.Ciasto z tego przepisu na drożdżówki z
jagodami jest smaczne samo w sobie, pachnące
wanilią i bardzo delikatne po upieczeniu. Z kwaskowatymi
borówkami po prostu przepyszne. Z podanego przepisu wychodzi 12 szybko znikających jagodzianek (z ok. 85 g surowego ciasta każda) lub 16 (ok. 65 g). W moim piekarniku musiałam je piec w dwóch turach.
Składniki (12 sporych sztuk, piekłam na 2 blachy):550 g
mąki pszennej chlebowej + odrobina do posypania7-8 g
drożdży instant (1 saszetka)100 g
cukruszczypta
soli250 ml
mleka75 g
masła3
żółtka1 łyżka ekstraktu
waniliowegodo nadziania:12 czubatych łyżek (ok. 300 g)
jagód3 łyżki
cukru1 łyżka
skrobi ziemniaczanejdodatkowo:do posmarowania:
jajko rozbełtane z łyżką
mlekalukier: 3/4 szklanki
cukru pudru + kilka łyżek
wodyDo miski przesiej
mąkę, dodaj do niej
drożdże instant,
cukier i szczyptę
soli. Wymieszaj.
Masło rozpuść i lekko przestudź,
mleko lekko podgrzej (zazwyczaj wlewam chłodne
mleko do gorącego
masła).Do miski z
mąką wlej rozpuszczone
masło i
mleko oraz
żółtka i ekstrakt
waniliowy. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się jednolite, lśniące i przestanie się kleić do ręki i miski.Wyrobione ciasto przykryj w misce folią i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło (do podwojenia objętości).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 12 równych części (po około 85 g każda).Przygotuj nadzienie: opłukane i osuszone
jagody zasyp
cukrem i
skrobią ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Ważne, żeby
owoce były w temperaturze pokojowej – unikniesz zakalca.Z porcji ciasta zrób płaski, owalny placuszek. Na środku umieść solidną łyżkę
jagód i starannie
sklej (podobnie jak zlepia się pierogi). Końce delikatnie podwiń pod spód i na lekko obsypanym
mąką blacie dociśnij, formując owalną
bułkę.Jagodzianki układaj w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam na dwóch blachach).Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-45 minut, aby podrosły, po czym posmaruj je
jajkiem rozmieszanym z łyżką
wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15 minut.Jeszcze ciepłe wyłóż na kratkę i ozdób lukrem przygotowanym z
cukru pudru i kilku łyżek
wody.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremDrożdżowe babeczki z
truskawkamiBliny pszenno-gryczaneKruche ciasto z
jagodami i budyniową pianką z
olejem rzepakowymMakowiec zawijany z
białym makiem