ßßß
Składniki (12 dużych babeczek*):500 g mąki pszennej tortowej120 g cukru16 g drożdży instant (albo 40 g świeżych)½ łyżeczki soli150 g masła150 ml mleka1 całe jajko3 żółtka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegodo nadziania:12-24 truskawki1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka cukru z wanilią (opcjonalnie)dodatkowo:masło i mąka do wysmarowania foremek albo papilotkiżółtko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania2 łyżki soku z truskawek5 czubatych łyżek cukru pudruDo miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i drożdże instant (ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, wkruszając je do mleka z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans).Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze gorącego dodaj mleko i poczekaj, aż mieszanina będzie letnia (jeśli robisz zaczyn, to tylko przestudź masło).Do miski z mąką wlej masło z mlekiem (albo masło i zaczyn), wbij jajko, dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do ręki i miski (będzie dość luźne).Po wyrobieniu ciasto uformuj w kulę, przełóż do głębokiej miski i przykryj ją folią, aby nie obeschło. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 12 równych porcji (po 85 g).Truskawki obtocz w cukrze i skrobi ziemniaczanej.Z porcji ciasta uformuj placuszki i na środku każdego umieść 1-2 truskawki.Zlep dokładnie i umieść łączeniem do dołu w wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremkach do muffinek (można je również wyłożyć papilotkami – ja piekłam w silikonowych i nie musiałam ani wykładać, ani smarować).Babeczki odstaw na około 20 minut do napuszenia, następnie posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.Jeszcze ciepłe babeczki przyozdób lukrem przygotowanym z 2 łyżek soku wyciśniętego ze świeżych truskawek rozmieszanego z 5 łyżkami cukru pudru.

* foremki o pojemności 160 mlRelated PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremJagodziankiBliny pszenno-gryczaneRogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z białym makiem