Wykonanie
W roku jest kilka kluczowych dla mnie momentów, na które czekam z niecierpliwością. Nie
będę ukrywać, że przeważnie wiążą się one z jedzeniem. Z utęsknieniem wypatruję
szparagów i pierwszego
bobu (o,
bób to ja
mogę wcinać codziennie kilogramami!),
potem rzucam się na małosolne i na
śliwki, ale najbardziej kręci mnie tłusty czwartek i pączki! Może dlatego, że tylko raz w roku pozwalam sobie na jedzenie ich bez limitu. Aż się rozpływam, kiedy myślę o takich cieplutkich, świeżo usmażonych, lepkich od lukru pączkach…W zeszłym roku odkryłam, że pączki z piekarnika stanowią godną konkurencję dla tych smażonych. Przepis na nie okazał się wielkim
hitem zarówno w mojej rodzinie, jak i wśród znajomych, postanowiłam zatem wrócić do niego przy okazji sezonu na wypieki z
truskawkami.Lekko zmodyfikowałam proporcje – dodałam więcej
cukru, ponieważ
truskawki są raczej kwaskowe – ale
ciasto drożdżowe nadal jest bardzo delikatne i lekkie jak puch. Babeczki świetnie nadają się na słodki podwieczorek albo śniadanie w towarzystwie kubka ciepłego
mleka.
Truskawkowy lukier pięknie pachnie i nie jest mdły, no i ma cudny pastelowy odcień różu.Jeszcze na koniec drobna uwaga:
truskawki powinny być w temperaturze pokojowej – schłodzone sprowadzą na wypiek klęskę zakalca.
Składniki (12 dużych babeczek*):500 g
mąki pszennej tortowej120 g
cukru16 g
drożdży instant (albo 40 g świeżych)½ łyżeczki
soli150 g
masła150 ml
mleka1 całe
jajko3
żółtka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegodo nadziania:12-24
truskawki1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
cukru z
wanilią (opcjonalnie)dodatkowo:
masło i
mąka do wysmarowania foremek albo papilotki
żółtko rozbełtane z łyżką
mleka do posmarowania2 łyżki soku z
truskawek5 czubatych łyżek
cukru pudruDo miski przesiej
mąkę, dodaj
cukier,
sól i
drożdże instant (ze świeżych
drożdży przygotuj zaczyn, wkruszając je do
mleka z dodatkiem łyżki
cukru i łyżki
mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans).
Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze gorącego dodaj
mleko i poczekaj, aż mieszanina będzie letnia (jeśli robisz zaczyn, to tylko przestudź
masło).Do miski z
mąką wlej
masło z
mlekiem (albo
masło i zaczyn), wbij
jajko, dodaj
żółtka i ekstrakt
waniliowy. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do ręki i miski (będzie dość luźne).Po wyrobieniu ciasto uformuj w kulę, przełóż do głębokiej miski i przykryj ją folią, aby nie obeschło. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 12 równych porcji (po 85 g).
Truskawki obtocz w cukrze i
skrobi ziemniaczanej.Z porcji ciasta uformuj placuszki i na środku każdego umieść 1-2
truskawki.Zlep dokładnie i umieść łączeniem do dołu w wysmarowanych
masłem i obsypanych
mąką foremkach do muffinek (można je również wyłożyć papilotkami – ja piekłam w silikonowych i nie musiałam ani wykładać, ani smarować).Babeczki odstaw na około 20 minut do napuszenia, następnie posmaruj
żółtkiem rozmieszanym z
mlekiem i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.Jeszcze ciepłe babeczki przyozdób lukrem przygotowanym z 2 łyżek soku wyciśniętego ze świeżych
truskawek rozmieszanego z 5 łyżkami
cukru pudru.
* foremki o pojemności 160 mlRelated Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremJagodziankiBliny pszenno-gryczane
Rogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z
białym makiem