Wykonanie
Truskawkowa klasyka. Pyszne kruche ciasto, domowy
waniliowy krem budyniowy i świeże
truskawki. Polecam upiec dla Mamy z okazji jej święta, można również w postaci dużej tarty :-).Składniki na kruche ciasto (8 tartaletek):230 g
mąki pszennej40 g
cukru pudruszczypta
soli130 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Ringi (pierścienie) lub inne foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim foremki, wyrównać. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 10 minut. Następnie foremki wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 7 - 10 minut, do zezłocenia i podpieczenia
spodu. Wyjąć, wystudzić.
Budyń waniliowy (creme patissiere):500 ml
mlekaziarenka wydrążone z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii5 dużych
żółtek85 g
cukru35 g
mąki pszennej30 g
skrobi ziemniaczanejW większym garnuszku zagotować
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Żółtka i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do
białek). Dodać
mąkę pszenną i
skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego
mleka, zmiksować do połączenia.Zahartowaną
pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego
mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.Ponadto:300 - 400 g
truskawek40 g
galaretki truskawkowej (pół opakowania) rozpuszczonej w 125 ml wrzątku (pół szklanki)
Galaretkę rozrobić, odstawić do lodówki do momentu, kiedy zacznie teżeć, ale w dalszym ciągu będzie płynna.WykonanieSchłodzonym kremem budyniowym wypełnić upieczone i wystudzone kruche tartaletki. Na górę powykładać przekrojone
truskawki. Na środek tartaletek (można też po truskawkach) wylać tężejącą
galaretkę. Schłodzić.Smacznego :-).