Wykonanie
Czekam na ten moment cały rok: tak to sezon na
truskawki, moje ulubione
owoce. Najlepsze sa oczywiście te prosto zerwane z krzaczka, takie z piachem, soczyste i słodkie. Niestety na razie muszę poczekać na te domowe. Mam za to kupione na targu, są także pyszne. A, że sezon na
truskawki jest bardzo krótki, trzeba go wykorzystać maksymalnie.
Tarta truskawkowa z kremem
waniliowymCiasto:200g
mąki pszennej100g zimnego
masłajajkopół łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
cukru pudruMąkę przesiej do miski, dodaj
cukier puder i
masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcamy, a następnie dodaj
jajko i ekstrakt
waniliowy. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe
owiń folią i włóż na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.250 ml
mleka (3,2%)3
żółtka20 g
mąki pszennej50 g drobnego
cukruziarenka z połowy
laski waniliiMleko gotuj z ziarenkami
wanilii.. Gdy się zagotuje, odstaw z palnika. W tym czasie ubij
żółtka z
cukrem na puszystą i jasną masę. Do tak przygotowanej masy dodaj powoli cienkim strumykiem
mleko i miksuj. Na koniec dodajemy
mąkę i miksuj, aż masa będzie jednolita.Masę przelej do garnka z grubym dnem i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przełóż na wystudzone ciasto.Wierzch:400g
truskawekTruskawki obierz, umyj i pokrój na połówki. Ułoż je na tarcie. Gotową tartę wstaw do lodówki na parę godzin, aby się schłodziła.