ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy:

Krem waniliowy:

nazwa

Wykonanie

Czekam na ten moment cały rok: tak to sezon na truskawki, moje ulubione owoce. Najlepsze sa oczywiście te prosto zerwane z krzaczka, takie z piachem, soczyste i słodkie. Niestety na razie muszę poczekać na te domowe. Mam za to kupione na targu, są także pyszne. A, że sezon na truskawki jest bardzo krótki, trzeba go wykorzystać maksymalnie.
Tarta truskawkowa z kremem waniliowym
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
jajko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcamy, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe owiń folią i włóż na 30 minut do wystygnięcia. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
250 ml mleka (3,2%)
3 żółtka
20 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
Mleko gotuj z ziarenkami wanilii.. Gdy się zagotuje, odstaw z palnika. W tym czasie ubij żółtka z cukrem na puszystą i jasną masę. Do tak przygotowanej masy dodaj powoli cienkim strumykiem mleko i miksuj. Na koniec dodajemy mąkę i miksuj, aż masa będzie jednolita.
Masę przelej do garnka z grubym dnem i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przełóż na wystudzone ciasto.
Wierzch:
400g truskawek
Truskawki obierz, umyj i pokrój na połówki. Ułoż je na tarcie. Gotową tartę wstaw do lodówki na parę godzin, aby się schłodziła.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/06/tarta-truskawkowa-z-kremem-waniliowym.html