Wykonanie
Szaleństwo
truskawkowe...nie ma dnia bez tego
owocu nie mówiąc o weekendzie, który z góry zakłada jakiś deser z wykorzystaniem letnich pyszności. Były już
truskawki z
czekoladą i
bitą śmietaną, czas na wydanie
waniliowe. Będzie zwyczajowo, szybko i prosto ale smacznie.Zaczynamy od
biszkopta i budyniu własnej produkcji ale do tego potrzebujemy kilku składników.Składniki na małą tortownicę:
biszkopt:4
jajka4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejkrem:1,5 szklanki
mleka3 łyżki
maki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukrulaska wanilii1,5 kostki
masła2-3 łyżki
cukru pudru2
żółtka1 kg
truskawekPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z
biszkoptem sprawa jest niezwykle prosta.
Jajka ucieramy z
cukrem na gęsty krem, do którego dorzucamy
mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką lub trzepaczką).Masę
biszkoptową wylewamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem a następnie podsypujemy
bułką tartą. Tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika na 30 min a po tym czasie (na wszelki wypadek) upuszczamy go z ok. 50 cm (takie czary mary gwarantują nam, że pozostanie wysoki).Kiedy ciasto pięknie rośnie w piekarniku, możemy przygotować
budyń. Większość
mleka wlewamy do średniej wielkości rondelka i umieszczamy w nim ziarenka
wanilii oraz samą
wanilię. Kiedy
mleka się ugotuje, należy wyłowić
laskę. W połowie szklanki
mleka (tyle zostawiamy aby wymieszać suche składniki) łączymy
mąki i
cukier. Do gotującego się
mleka dolewamy mączną mieszankę i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i gdy gęsty
budyń zacznie bulgotać, wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.Teraz możemy przygotować
masło aby zmiękło zanim zaczniemy łączyć je z
budyniem.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na pół.Kiedy
budyń będzie już chłodny zabieramy się za robienie kremu.
Masło ucieramy z
żółtkami i
cukrem a następnie dodajemy
waniliowy mix. Na tym etapie sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy.Krem gotowy,
biszkopt gotowy a zatem przed nami finisz. Ciasto
biszkoptowe dzielimy na dwie części (górną i dolną). Na dno układamy krem i
truskawki, które przykrywamy górną częścią, która zostanie pokryta pozostałą częścią kremu u
truskawkami.Teraz wkładamy ciasto do chłodu i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).