ßßß Cookit - przepis na Waniliowy tort z truskawkami

Waniliowy tort z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Szaleństwo truskawkowe...nie ma dnia bez tego owocu nie mówiąc o weekendzie, który z góry zakłada jakiś deser z wykorzystaniem letnich pyszności. Były już truskawki z czekoladą i bitą śmietaną, czas na wydanie waniliowe. Będzie zwyczajowo, szybko i prosto ale smacznie.
Zaczynamy od biszkopta i budyniu własnej produkcji ale do tego potrzebujemy kilku składników.
Składniki na małą tortownicę:
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
1,5 szklanki mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
laska wanilii
1,5 kostki masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 kg truskawek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z biszkoptem sprawa jest niezwykle prosta. Jajka ucieramy z cukrem na gęsty krem, do którego dorzucamy mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką lub trzepaczką).
Masę biszkoptową wylewamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem a następnie podsypujemy bułką tartą. Tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika na 30 min a po tym czasie (na wszelki wypadek) upuszczamy go z ok. 50 cm (takie czary mary gwarantują nam, że pozostanie wysoki).
Kiedy ciasto pięknie rośnie w piekarniku, możemy przygotować budyń. Większość mleka wlewamy do średniej wielkości rondelka i umieszczamy w nim ziarenka wanilii oraz samą wanilię. Kiedy mleka się ugotuje, należy wyłowić
laskę. W połowie szklanki mleka (tyle zostawiamy aby wymieszać suche składniki) łączymy mąki i cukier. Do gotującego się mleka dolewamy mączną mieszankę i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i gdy gęsty budyń zacznie bulgotać, wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz możemy przygotować masło aby zmiękło zanim zaczniemy łączyć je z budyniem.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na pół.
Kiedy budyń będzie już chłodny zabieramy się za robienie kremu. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem a następnie dodajemy waniliowy mix. Na tym etapie sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy.
Krem gotowy, biszkopt gotowy a zatem przed nami finisz. Ciasto biszkoptowe dzielimy na dwie części (górną i dolną). Na dno układamy krem i truskawki, które przykrywamy górną częścią, która zostanie pokryta pozostałą częścią kremu u truskawkami.
Teraz wkładamy ciasto do chłodu i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/06/waniliowy-tort-z-truskawkami.html