Wykonanie
Vaniljhjärtan oznacza dosłownie -
waniliowe serca. Te bardzo popularne w Szwecji
ciastka to pyszny
budyń waniliowy zamknięty w delikatnym kruchym cieście uformowanym na kształt
serca. Do wykonania będą potrzebne foremki w takim kształcie; muszę się Wam przyznać, że mam manię kupowania foremek które #niewiadomokiedysięprzydadzą i tak po kilku latach zajmowania szafki i ta w końcu znalazła swoje zastosowanie (a kupiłam ją chyba na pierniczki ;-).
Ciastka te popularne są także w Danii, gdzie możecie je spotkać pod nazwą "linser" - małe tarty budyniowe pieczone w okrągłych foremkach. Kombinacja smaku kruchego ciasta i budyniu zniewala smakiem, a od
ciastek nie sposób się oderwać!ps. podałam Wam przepis na dwa różne budynie; wg mnie przepis nr 2 nawet lepszy, ponieważ
budyń jest mniej mączny, wypróbujcie sami!Jeśli nie posiadacie podobnych foremek -
serc wykorzystajcie zwykłe foremki do kruchych babeczek.foto: epiekarnia.comSkładniki na 15 sztuk:200 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę80 g
cukru pudruszczypta
soli1
żółtko270 g
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanejMąkę pszenną i
skrobię ziemniaczaną przesiać, dodać
masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól,
żółtko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Budyń waniliowy (przepis nr 1):2 szklanki (500 ml)
mleka2/3 szklanki
mąki pszennej2 duże
jajka160 g
cukru2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii lub 16 g
cukru wanilinowego1 szklankę
mleka i
cukier umieścić w garnuszku i zagotować. Pozostałą szklankę zmiksować (blenderem do dokładnego połączenia) z
jajkami,
mąką pszenną i
wanilią. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego
mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty
budyń. Pogotować przez 2 minuty, do wyraźnego bulgotania, zdjąć z palnika i przełożyć do naczynia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystudzenia.Uwaga: budyniu wyjdzie trochę za dużo, ale jeśli będziecie piec
ciastka w foremkach na klasyczne kruche babeczki to wykorzystacie go więcej. Ponadto... nadmiar budyniu to nigdy nie jest problem ;-).Można też wypróbować inny przepis na
budyń (mniej mączny), przepis poniż ej:
Budyń waniliowy (przepis nr 2):200 ml
mleka50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z połowy
laski wanilii lub 8 g
cukru wanilinowego3
żółtka ( z dużych
jajek)60 g
cukru15 g
skrobi ziemniaczanej10 g
masłaW niedużym garnuszku zagotować
mleko i
śmietanę kremówkę z
wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Żółtka i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do
białek). Dodać
skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego
mleka, zmiksować do połączenia.Zahartowaną
pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego
mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając rózgą kuchenną. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Dodać
masło i wmieszać je rózgą kuchenną do gorącego budyniu. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała ona powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.Tego budyniu może wyjść trochę zbyt mało na 15 sztuk
serc, najlepiej od razu zrobić z 1,5 porcji :-).Wykonanie:Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm, delikatnie podsypując
mąką. Z ciasta wycinać (foremką do
ciastek)
serca i wykładać nimi foremki do
serc.
Budyń przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć nadzienie budyniowe na środek
ciastek. Kolejnymi wyciętymi z kruchego ciasta
sercami przykrywać
budyń, dokładnie łącząc kruche ciasto, by
budyń podczas pieczenia nie wyciekł. Ciasto delikatnie nakłuć patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach, co zapobiegnie jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia.Piec w temperaturze 200ºC z termoobiegiem przez 13 - 15 minut lub do zarumienienia się
ciastek. Studzić na kratce. Uwaga: ciepłe są bardzo delikatne!Podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :-).