Wykonanie
Nowy Rok, nowa Karpatka :-). Najlepsza! Zgodnie z Waszymi prośbami, tym razem na klasycznym kremie
maślano - budyniowym. Pyszna, pachnąca
wanilią. Karpatka to znane i lubiane ciasto kremowe - dwa blaty ciasta parzonego (ptysiowego) przełożone pysznym kremem i oprószone dużą ilością pudru. Bardzo polecam, szczególnie w okresie karnawału!Składniki na ciasto parzone (2 blaty):1 szklanka
wody125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej5
jajek (rozmiar M)
Masło i
wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się
masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać
mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.Po przestudzeniu wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest oddzielić papier od upieczonego już ciasta; lubię tutaj używać matę teflonową przyciętą do rozmiaru formy). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.Składniki na krem:3 szklanki
mleka (750 ml)130 g drobnego
cukru do wypieków1
cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1
laski wanilii1
jajko4
żółtka40 g
skrobi ziemniaczanej20 g
mąki pszennej350 g
masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego
cukru do wypiekówPonadto:
cukier puder do oprószeniaZagotować 2 szklanki
mleka (500 ml) z
cukrem i
wanilią. Pozostałą szklankę
mleka (250 ml) zmiksować blenderem z
jajkiem,
żółtkami,
skrobią ziemniaczaną i
mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego
mleka. Ugotować
budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Po zagotowaniu przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu), odłożyć do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło oraz dodatkowy
cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy
maślanej. Dodawać
budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia.Gotowy krem
maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Uwaga: Przepis został zmieniony w dniu 6/01/2015. Poprzedni 'stary' przepis na Waszą wypróbowaną karpatkę można znaleźć tutaj .Smacznego :-).