Wykonanie
Chodziły za mną 2 tygodnie. W końcu znalazłam przepis na blogu Moje Wypieki , który mnie usatysfakcjonował, zwłaszcza krem - nie za słodki, idealny do eklerków. Warto też wspomnieć o cieście parzonym, wyszło ideale, nie było problemów z konsystencją.
Składniki na ciasto parzone : ( na ok 18 sztuk )1 szklanka
wody125 g
masła lub
margaryny1 szklanka
mąki pszennej4 nieduże
jajka ( użyłam niedużych )Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
masło. Wstawiamy na gaz i czekamy aż
masło się rozpuści i całość zagotuje. Wtedy wsypujemy
mąkę i mieszamy energicznie najlepiej łyżką drewnianą żeby masa nam się nie przypaliła a całość stała się jednolita, szklista i odchodziła od garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimne dodajemy jedno
jajko ,mieszamy ( mikserem ze spiralnymi końcówkami lub łyżką, mi osobiście lepiej łyżką )do całkowitego wmieszania. I tak postępujemy z resztą jaj. Przy każdym dodaniu
jaja obserwujemy masę czy nie jest za rzadka jeśli taka się robi już więcej jaj nie dodajemy ( zależy to oczywiście od wielkości użytych jaj ale jak
pisałam wcześniej jeśli użyjecie nie za dużych masa wyjdzie idealna ). Masę wyciskamy na blachę pokrytą pergaminem za pomocą szprycy z okrągłą końcówką. Długość i szerokość zależy od Was. Żeby wyszło 18 sztuk powinny być ok 10 cm długie i 3 cm szerokie.Pieczemy w 200°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na pół.Składniki na Creme patissiere
waniliowy :600 ml
mleka1
laska wanilii przekrojona wzdłuż6 dużych
żółtek100 g
cukru40 g
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanejDo rondla wlewamy
mleko. Z
laski wanilii tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, dodajemy do
mleka wraz z przekrojoną wcześniej laską. Wstawiamy na gaz doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy.
Mąki mieszamy razem ( ja przesiałam ).
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości, dodajemy
mąki i dalej miksując aż całość będzie jednolita.Masę
żółtkową wlewamy do
mleka ( z której ówcześnie wyjmujemy
laskę wanilii )i mieszamy najlepiej trzepaczką aby całość się rozpuściła i nie było grudek. Stawiamy na średnią moc palnika i cały czas mieszając drewnianą łyżką zagotowujemy. Nie przerywając mieszania gotujemy ok 1 minuty aż masa będzie miała konsystencję budyniu.Zestawiamy z ognia, przykrywamy krem folią spożywczą tak aby dotykała kremu. Dzięki temu nie
zrobi się kożuch, odstawiamy do ostygnięcia.Gotową ostudzoną masą wypełniamy dół każdego eklerka za pomocą szprycy z ozdobną końcówką. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta. Posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy
polewą czekoladową. Ja rozpuściłam
czekoladę z dodatkiem
mleka.Smacznego :)