Wykonanie
Jeśli zdążyliście już przygotować
truskawkowe trifle, to wiecie, że
truskawki,
budyń i
bita śmietana to najlepsze połączenie :-). Tym razem w postaci ciasta Ekler, dla dużych łasuchów. Ciasto parzone, tradycyjny domowy
budyń waniliowy i dużo świeżych
truskawek. Eklerki w wersji XXL? Spód z parzonego ciasta pieczemy w formie do tarty, ale jeśli jej nie posiadacie można wykorzystać tortownicę a nawet naczynie żaroodporne. Taki spód ma same zalety: nie trzeba go zagniatać, schładzać, wałkować, wystarczy rozprowadzić palcami po naczyniu. Rośnie mocno - ponad formę, co widać na zdjęciu, czasem nawet z górami - wszak jest to ciasto znane Wam z karpatki. Po prostu musicie je upiec jeszcze w tym sezonie
truskawkowym!Jeśli ciasto ma być podane kolejnego dnia - wieczór wcześniej pieczemy parzony spód i gotujemy
budyń, który przechowujemy w lodówce. Ciasto składamy w dniu podania, by parzony spód jak najdłużej był chrupiący.Ciasto parzone:3/4 szklanki
wody90 g
masła3/4 szklanki
mąki pszennej3
jajka* 1 szklanka na MW ma zawsze pojemność 250 mlWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku zagotować
wodę z
masłem. Na gotującą
wodę wsypać
mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką, by się całość nie przypaliła, do dokładnego połączenia. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dokładnie zmiksować z
jajkami (mikserem z końcówkami do ubijania
białek) lub utrzeć drewnianą łyżką.Formę do tarty o średnicy 25 cm (lub do 27 cm) wysmarować
masłem. Przełożyć do niej ciasto parzone i rozprowadzić dłonią po powierzchni formy - spód i boki (ciasta może być odrobinę zbyt dużo, zależy od foremki i wysokości jej
boków, ale nic się nie zmarnuje: z łyżki lub dwóch pozostałego ciasta można upiec osobne małe eklery).Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub dłużej, do zarumienienia i wypieczenia. Wyjąć, wystudzić.Creme patissiere
waniliowy:600 ml
mlekalaska wanilii, przekrojona wzdłuż6 dużych
żółtek100 g
cukru40 g
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanejW większym garnuszku zagotować
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.
Cukier utrzeć z
żółtkami do otrzymania puszystego i jasnego kremu (np. mikserem z końcówką do ubijania
białek), wsypać wymieszane
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać pół szklanki gorącego
mleka i zmiksować.Pastę wlać do reszty ugotowanego
mleka. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas energicznie mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Odstawić do wystudzenia.
Bita śmietana:250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudruŚmietanę kremówkę umieścić w misie miksera razem z
cukrem i ubić do powstania sztywnego kremu.Wykonanie:Na wystudzone ciasto parzone przełożyć zimny
budyń, wyrównać. Na
budyń wyłożyć
bitą śmietanę. Na wierzch poukładać
truskawki.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).