ßßß




Składniki na ciasto (porcja na 22 – 24 babeczki)350 g mąki pszennej200 g masła2 żółtka2 łyżeczki cukru pudruSkładniki na krem:1 paczka budyniu waniliowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii½ kostki masłaSkładniki na karmel:¾ szkl. cukru¼ szkl. wody1/3 szkl. śmietany kremówki (36 %)Mąkę wraz z cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Formę na muffiny smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy miseczką okręgi i układamy do form, spód nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.KremBudyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Budyń miksujemy dodając po łyżce utartego masła, pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii.KarmelW małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, od czasu do czasu mieszając, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 min. aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę mieszając do połączenia składników (masa po oddaniu śmietany będzie się mocno pienić). Odstawimy do przestygnięcia.Babeczki nadziewamy kremem, polewamy karmele i dekorujemy orzechami włoskimi.Smacznego !