Wykonanie
Składniki na ciasto (porcja na 22 – 24 babeczki)350 g
mąki pszennej200 g
masła2
żółtka2 łyżeczki
cukru pudruSkładniki na krem:1 paczka budyniu
waniliowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii½ kostki
masłaSkładniki na karmel:¾ szkl.
cukru¼ szkl.
wody1/3 szkl.
śmietany kremówki (36 %)
Mąkę wraz z
cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka oraz zimne
masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Formę na muffiny smarujemy
masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy miseczką
okręgi i układamy do form, spód nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.Krem
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Budyń miksujemy dodając po łyżce utartego
masła, pod koniec dodajemy ekstrakt z
wanilii.KarmelW małym rondlu zagotowujemy
wodę z
cukrem, od czasu do czasu mieszając, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 min. aż
cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy
śmietanę mieszając do połączenia składników (masa po oddaniu
śmietany będzie się mocno pienić). Odstawimy do przestygnięcia.Babeczki nadziewamy kremem, polewamy karmele i dekorujemy
orzechami włoskimi.Smacznego !