Wykonanie
Kruche
ciasteczka waniliowo-
kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.
Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu
waniliowy, albo
kakaowy krążek.Dodatek
mąki ziemniaczanej potęguje kruchość
ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności.Z poniższego przepisu można przygotować około 40 sztuk, średnica jednego
ciasteczka to około 3,5cm.
Składniki:150g
mąki pszennej30g
mąki ziemniaczanej100g
masła50g
cukru pudru2 łyżki
cukru z
wanilią1
żółtkododatkowo:1 łyżka
kakao1 łyżka
mąki pszennejopcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej
wodyWykonanie:- składniki powinny być prosto z lodówki- obie
mąki i
cukier puder przesiać, dodać
cukier z
wanilią, zimne
masło posiekane na mniejsze kawałki oraz
żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części
- do jednej z nich dodać
kakao, do drugiej - taką samą ilość
mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej
wody- gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż
orzech laskowy)
- z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80)- kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości
ciastko-
ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach- piec w 175-180 stopniach przez 17-20 minut do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, zachowają wtedy swoją kruchość i świeżość.