ßßß
Składniki:150g mąki pszennej30g mąki ziemniaczanej100g masła50g cukru pudru2 łyżki cukru z wanilią1 żółtkododatkowo:1 łyżka kakao1 łyżka mąki pszennejopcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
Wykonanie:- składniki powinny być prosto z lodówki- obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki oraz żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części
- do jednej z nich dodać kakao, do drugiej - taką samą ilość mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody- gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy)
- z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80)- kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości ciastko- ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach- piec w 175-180 stopniach przez 17-20 minut do lekkiego zrumienienia
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, zachowają wtedy swoją kruchość i świeżość.