Wykonanie
Kremówka - któż nie zna tego deseru złożonego z dwóch płatów
ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym,
śmietanowym, czasem
bezowym. Mimo, że do najmniej kalorycznych wypieków ona nie należy może czasem warto się skusić na taką małą przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i
śmietanową i jest według mnie rewelacyjny.
2 arkusze gotowego
ciasta francuskiego(po ok. 300 g)
cukier pudermasa kremowa:
500 ml
mleka250 ml
śmietany kremówki 36%nasionka z jednej
wanilii lub 25 g
cukru z prawdziwą
wanilią200 g
cukru6
żółtek3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej100 g
masła w temperaturze pokojowejmasa śmietanowa:500 ml schłodzonej
śmietany kremówki 36%2 łyżeczki
żelatyny + ok. 20 ml gorącej
wody2 łyżki
cukru pudruBlaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta.
Masa kremowa:350 ml
mleka zagotowujemy z
cukrem. Następnie dodajemy
śmietanę, nasionka
wanilii (lub
cukier z prawdziwą
wanilią) i dalej gotujemy.W tym samym czasie w pozostałych 150 ml
mleka rozprowadzamy
żółtka,
mąkę ziemniaczaną, pszenną i dokładnie mieszamy, by pozbyć się ewentualnych grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Wlewamy do gotującego się
mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch").
Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową.
Na pierwszy z blatów francuskich wykładamy krem i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.Masa śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie może być grudek).Schłodzoną
śmietankę ubijamy, pod koniec ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną
żelatynę.
Śmietaną pokrywamy krem budyniowy i całość przykrywamy drugim płatem
ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do
spodu). Całość posypujemy
cukrem pudrem.
przepis zainspirowany: mojewypieki.blox.pl