ßßß Cookit - przepis na Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki:

Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki:

nazwa

Wykonanie

Kremówka - któż nie zna tego deseru złożonego z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym, śmietanowym, czasem bezowym. Mimo, że do najmniej kalorycznych wypieków ona nie należy może czasem warto się skusić na taką małą przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny.
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
(po ok. 300 g)
cukier puder
masa kremowa:
500 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
nasionka z jednej wanilii lub 25 g cukru z prawdziwą wanilią
200 g cukru
6 żółtek
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 g masła w temperaturze pokojowej
masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki żelatyny + ok. 20 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta.
Masa kremowa:
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, nasionka wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) i dalej gotujemy.
W tym samym czasie w pozostałych 150 ml mleka rozprowadzamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną i dokładnie mieszamy, by pozbyć się ewentualnych grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch").
Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową.
Na pierwszy z blatów francuskich wykładamy krem i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Masa śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie może być grudek).
Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ciągle mieszając dodajemy cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietaną pokrywamy krem budyniowy i całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Całość posypujemy cukrem pudrem.
przepis zainspirowany: mojewypieki.blox.pl
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/kremowka-z-bita-smietana.html