Wykonanie
Dziś dzień papieski więc postanowiłam go uczcić niczym innym jak kremówką :) Nie wiem jak smakowały te wadowickie ( choć krakowskie są wyborne ;) ) ale ta jest również smaczna i szybko znika :) Zapraszam Was dziś na ciacho :)Kremówka- 2 opakowania
ciasta francuskiego- 1 duże
jajko lub dwa małe do posmarowania ciasta- 500 ml
śmietany kremówki ( 30%)- 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu z
wanilii lub laska prawdziwej
wanilii ( aby nie
cukier)- 0,5 litra
mleka ( u mnie 3,2%)- 150g
cukru- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej- 6
żółtek- 100g
masła ( miękkiego)- dużo
cukru pudru ( do obfitego posypania wierzchu ciasta)Ciasto wykładamy na formę wyłozoną papierem do pieczenia,( ja ułożyłam na jednej dużej ale możecie to zrobić na małych) nakłuwamy widelcem, żeby nie urosło smarujemy rozkłóconym
jajkiem i każdy blat pieczemy w temp. 200C ( bez termoobiegu) przez ok.15 -20 min - na złoty kolor. Odkładamy do wystudzenia.
Potem w zależności od rozmiarów waszej blachy możecie ciasto przyciąć lub zostawić w jednej blaszce, w której się ciasto piekło.Zabieramy się za istotę ciasta czyli krem. Odlewamy pół szklanki
mlekai. Resztę
mleka z
wanilią ( jeżeli używacie całej laski to rozetnijcie ją, wyjmijcie ziarenka ale wszystko wrzućcie do
mleka -
potem wyjmiecie niepotrzebne części a aromat i smak będą głębsze) oraz
śmietaną i
cukrem - zagotowujemy. Pamietajcie żeby gotować wszystko na małym ogniu. W czasie gotowania
mleka miksujemy ze sobą te pół szklanki
mleka,
żółtka oraz
mąkę, Kiedy płyn sie zagotuje szybciutko dolewamy masę jajeczno - mączną, zdejmujemy z ognia garnek i szybko mieszamy tak aby nam sie w naszym budyniu nie porobiły grudki.
Masło ucieramy w misce na biały, lekki puch- można dodać pod koniec ubijania łyżkę
mleka żeby
masło było bardziej puszyste i do takiego
masła dodajemy
budyń i znów miksujemy.Krem wykładamy na jedną warstwę ciasta, przykrywamy drugą warstwą i obficie posypujemy
cukrem pudrem- ma być jak pokryte śniegową warstwą .