ßßß
Ciasta na francuskim spodzie lubię za to, że robi się je szybko ale nie tylko. Lubię ich charakterystyczny smak, zwłaszcza kiedy jest mocno przypieczone. Moje ulubione to właśnie to z budyniem i bitą śmietaną. Dodatkowo posypałam je pokruszonymi sezamkami, dzięki którym zyskało wyraźniejszy smak.Składniki:2 arkusze ciasta francuskiego3 opakowania budyniu waniliowego3 żółtka1 litr mleka1 kostka masła4 łyżki cukru200 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru2 opakowania sezamkówCiasto francuskie ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden arkusz ciasta naciąć nożem lub radełkiem w taki sposób, w jaki będziemy chcieli pokroić gotowe ciasto. Mocno schłodzone ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20-25 minut, aż placki będą złote.Budynie wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać szklankę mleka, resztę zagotować. Ugotować budynie i do gorącego dodać masło i wymieszać aż budyń je wchłonie. Ciepły ale nie gorący budyń wyłożyć na ciasto, które pieczone było w całości i przykryć naciętym plackiem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem wyłożyć na ciasto i posypać pokruszonymi sezamkami.