Wykonanie
Ciasta na francuskim spodzie lubię za to, że robi się je szybko ale nie tylko. Lubię ich charakterystyczny smak, zwłaszcza kiedy jest mocno przypieczone. Moje ulubione to właśnie to z
budyniem i
bitą śmietaną. Dodatkowo posypałam je pokruszonymi
sezamkami, dzięki którym zyskało wyraźniejszy smak.Składniki:2 arkusze
ciasta francuskiego3 opakowania budyniu
waniliowego3
żółtka1 litr
mleka1 kostka
masła4 łyżki
cukru200 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudru2 opakowania
sezamkówCiasto francuskie ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden arkusz ciasta naciąć nożem lub radełkiem w taki sposób, w jaki będziemy chcieli pokroić gotowe ciasto. Mocno schłodzone ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20-25 minut, aż placki będą złote.Budynie wymieszać z
żółtkami i
cukrem, dodać szklankę
mleka, resztę zagotować. Ugotować budynie i do gorącego dodać
masło i wymieszać aż
budyń je wchłonie. Ciepły ale nie gorący
budyń wyłożyć na ciasto, które pieczone było w całości i przykryć naciętym plackiem. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Przed podaniem wyłożyć na ciasto i posypać pokruszonymi
sezamkami.